Υποχρεωτική καθίσταται στη χώρα μας η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, με σκοπό να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε κατά το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου», είπε χαρακτηριστικά.


Πότε τίθεται σε ισχύ το μέτρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης θα καταστεί απαραίτητη από τις 13 Δεκεμβρίου και έπειτα και για πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από επτά μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας REACT στη Βρετανία, η τρίτη δόση μείωσε κατά δύο τρίτα τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τον κοροναϊό, σε σύγκριση με τον αρχικό εμβολιασμό με δύο δόσεις.

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να εντάξει την τρίτη δόση του εμβολιασμού στο τελικό σχήμα προστασίας έναντι του κοροναϊού, με μια ετήσια αναμνηστική να ακολουθεί στα επόμενα χρόνια.


Το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κομισιόν

Κατά το διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την πρόθεσή του να ενταχθεί σε κοινοτικό επίπεδο η τρίτη δόση στα προαπαιτούμενα για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών.

«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.