O πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ, δημιουργώντας εντάσεις στη επιστημονική κοινότητα μετά από μια πρόταση για τους ανεμβολίαστους που εξέφρασε.

Ειδικότερα, ο κ. Εξαδάκτυλος ερωτηθείς αν οι ανεμβολίαστοι που νοσούν με κοροναϊό θα πρέπει να επιβαρύνονται με τα νοσήλια απάντησε, πως θα πρέπει να πληρώνουν ένα μέρος μέρος από τα έξοδα νοσηλείας από την τσέπη τους, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για παράλογη πρόταση.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι ανεμβολίαστοι που νοσούν και χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ ασθενούν από επιλογή τους, καθώς δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους και συνεπώς, αυξάνουν το οικονομικό και υγειονομικό κόστος.

Μάλιστα, τόνισε ότι καταπατούν το δημοκρατικό δικαίωμα των εμβολιασμένων και προσθέτουν πολλαπλάσιο κόστος, ενώ σε άλλο σημείο χρησιμοποίησε και τη φράση «στο κύμα είμαστε όλοι, στον πνιγμό όσοι δεν φοράνε σωσίβιο».

Η αντίθεση της ΕΙΝΑΠ της Παγώνη με τις δηλώσεις του Εξαδάκτυλου

Στο μεταξύ, λίγο αργότερα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), στην οποία πρόεδρος είναι η Ματίνα Παγώνη, εξέδωσε μια «σκληρή» ανακοίνωση κατά του κ. Εξαδάκτυλου, χαρακτηρίζοντας +απαράδεκτες τις δηλώσεις του.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις από Πέμπτη 18/11/21 δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα νοσήλια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως: «Αυτό είναι τελείως ανοίκειο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με τη λογική αυτή όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (π.χ. καπνιστές, απρόσεκτοι οδηγοί κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία τους. Δηλαδή, να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Καλούμε το ΔΣ και τη Συνέλευση του ΠΙΣ να ανακαλέσει άμεσα σε τάξη τον πρόεδρό του και να του υπενθυμίσει ότι είναι γιατρός και όχι φερέφωνο των οποιωνδήποτε οικονομικών συμφερόντων».