athina_
Ελλάδα

Κοροναϊός: Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από Δευτέρα και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Φοβίζει το τέταρτο κύμα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά την πανδημία του κοροναϊού , καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ανησυχία.

Εννενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός κρουσμάτων διατηρείται στο επίπεδο των 7.800 μολύνσεων.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί δοκιμάζονται, με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και τις εισαγωγές νέων ασθενών να αυξάνονται τα ταχείς ρυθμούς.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ μέσω ενισχύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ευελπιστεί ότι τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα θα αυξήσουν τον ρυθμό των νέων εμβολιασμών.

Στόχος των νέων περιορισμών, οι οποίοι αφορούν αποκλειστικά την πρόσβαση ανεμβολίαστων πολιτών σε κλειστούς χώρους, είναι να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία και να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που επιμένουν να βάζουν υγειονομική βόμβα στην κοινωνία.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν τρία στάδια πρόσβασης για τις καθημερινές ως επί το πλείστον δραστηριότητες, με ελευθέρας σε όλες για τους εμβολιασμένους πολίτες και «απαγορευτικό» για τους ανεμβολίαστους ως προς την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους.


Πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες:

· στα κέντρα διασκέδασης,

· στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα θέατρα,

· στους κινηματογράφους,

· στα μουσεία,

· στις εκθέσεις,

· στα συνέδρια,

· στα γυμναστήρια

Πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test:

· στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

· στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης,

· στα κομμωτήρια,

· στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασιας

· στην εκπαίδευση

· στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

· στους χώρους λατρείας

Πρόσβαση για παιδιά:

· Από 0 – 4 ετών: Πρόσβαση παντού χωρίς έλεγχο

· Από 4-17 ετών: Πρόσβαση μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Ελεύθερη πρόσβαση (χωρίς έλεγχο):

· στα supermarkets,

· στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες)

· στα φαρμακεία

Αλλά, με μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών: 1 άτομο/9τ.μ.

Φοβίζει το τέταρτο κύμα

Η αναβάθμιση του περιοριστικού πλαισίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, λίγο πριν την εκπνοή των υφιστάμενων μέτρων μεθαύριο, αποτέλεσε σχεδόν νομοτέλεια από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τις φετινές γιορτές. «Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 74% εμβολιασμένου κόσμου στον ενήλικο πληθυσμό και στο 64% στον γενικό πληθυσμό, είναι σταθερή η θέση της Κυβέρνησης και η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός με τους πολίτες, ότι η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» εξήγησε σχετικά χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος σχολίασε αναφορικά με την εισαγωγή νέων περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους πολίτες ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι», γνωστοποιώντας παράλληλα ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ξεπερνούν τις 900.000.

Αλματώδης αύξηση των θανάτων τον Νοέμβριο

Η Ελλάδα παραμένει ψηλά στη λίστα με τα κράτη που σημειώνουν υψηλή θνησιμότητα, καταγράφοντας ημερησίως εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον κοροναϊό.

Η χώρα μετρά μόνο τον Νοέμβριο 1.191 θανάτους, ενώ ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας έχει ξεπεράσει τις 17.000.

Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 τότε που συνολικά έχασαν τη ζωή τους 1.781 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας worldometers.info, το γεγονός πως πολλές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα δεν καταγράφουν τόσο μεγάλες απώλειες.

Πρόβλεψη για κορύφωση με 100 νεκρούς έως τις γιορτές

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί ότι τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα, αφήνει όμως και μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το τείχος ανοσίας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εξήγησε ότι το καλό σενάριο δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα δούμε και 8.000 ή λίγο παραπάνω.

Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν.

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.

Σχετικά με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ανέφερε ότι δεν θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, αλλά ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650 είναι πιθανό, ενώ εκτίμησε ότι στους θανάτους δεν θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν τους 100.

Πάντως, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι την άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη.

«Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματοειδή μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κα πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022» ανέφερε.


Τα νέα ωράρια που θα ισχύουν

Η επέλαση της πανδημίας επέφερε και την τροποποίηση των ωραρίων λειτουργίας της αγοράς, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, με κυλιόμενο ωράριο θα λειτουργούν από την ερχόμενη Δευτέρα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ιδίως τις πρωινές ώρες.

Το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί και θα εξελίσσεται σε 5 τμήματα, ώστε να καλύπτεται ισομερώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους.

Αλλαγές θα υπάρξουν από τη Δευτέρα και στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στα αστικά κέντρα (όπως λχ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα), τα οποία θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Από την τροποποίηση ωραρίου εξαιρούνται: τα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα. Υπεύθυνοι για την τήρηση των περιορισμών καθίστανται εκτός από: την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης οι Επίτροποι των ενοριών για τις περιπτώσεις των χώρων λατρείας, αλλά και οι επιχειρηματίες, στην περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων.

Επιπλέον διευκρινίσεις δόθηκαν χθες και για τους αλλοδαπούς πελάτες, αφού η είσοδός τους σε καταστήματα και κλειστούς χώρους, (εφόσον αυτοί διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Σε κάθε περίπτωση, αν οποιοσδήποτε πολίτης δεν επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αντίστοιχα και αρνητικό διαγνωστικό τεστ ως ανεμβολίαστος σε εκείνες τις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ για την εκάστοτε παράβαση.

Εκτός από τα νέα μέτρα, άμεσα αντανακλαστικά θα χρειαστεί να επιδείξουν και οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, «για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών», όπως περιέγραψε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση, αφού δεν θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους, αν έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό τους.

«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας» ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αν το σύνολο των μεγάλων ηλικιών εμβολιαστεί, ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ένα είδος εποχικής γρίπης».

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση άνοιξε τη νύχτα και όσοι συμπληρώνουν 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, μπορούν μπαίνοντας στο emvolio.gov.gr να προγραμματίσουν εγκαίρως το ραντεβού τους για την αναμνηστική, 3η, δόση.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα