Στα ύψη αναμένονται και σήμερα τα κρούσματα κοροναϊού που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, τα κρούσματα αναμένεται να ανέλθουν σε 7.300 σε όλη την Ελλάδα, στοιχείο που δείχνει τη διασπορά και την έξαρση του κορωνοϊού στην κοινότητα. 

Τι λένε οι ειδικοί για το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown

Στο ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown εφόσον δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Γώγος είπε ότι «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας».

Συνέχισε δε λέγοντας πως σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι.

Συμπλήρωσε πάντως πως δεν θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

«Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα», είπε.

Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».

Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

Σημειώνεται πάντως πως μιλώντας το πρωί στον Σκάι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέκλεισε και τοπικά αλλά και γενικά lockdown.

Τζανάκης: Ίσως πάμε σε ιδιότυπο lockdown εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αφενός ο περιορισμός στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλουν στην διασπορά του ιού, και αφετέρου το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».