Για ηθελημένο «ροκάνισμα» του χρόνου έως τα μέσα Δεκέμβρη, οπότε και θα αφεθεί ελεύθερος λόγω παρέλευσης του 18μήνου της προφυλάκισής του, έκαναν λόγο οι συνήγοροι των θυμάτων του «ψευτογιατρού» που κατηγορείται για το θάνατο 12 ασθενών και για 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Ο 48χρονος, Νίκος Κοντοστάθης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, κάθεται στο εδώλιο μαζί με ακόμα 16 άτομα, που είναι γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου κλινικής στην Αθήνα, έναν πρώην υπουργό με την ιδιότητα του γιατρού και μοναχούς, οι οποίοι κατηγορούνται ως συνεργοί του.

Ο «Δρ Θάνατος» δεν εμφανίστηκε ούτε χθες στο δικαστήριο, αφού όπως ισχυρίζεται νοσεί από κοροναϊό και νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό». Ισχυρισμό που είχε επαναλάβει και στις 12 Νοεμβρίου, οπότε και ξεκινούσε η δίκη. Το δικαστήριο είχε διακόψει για χθες, προκειμένου να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα.

«Θεωρώ ότι θα έχουμε πρόβλημα. Θα αποφυλακιστεί. Κατηγορείται για 12 θανάτους και θα βγει και δεν αποκλείεται να καταφέρει να διαφύγει», σημείωσε έξω από τα δικαστήρια ο δικηγόρος των θυμάτων, Στέλιος Σούρλας, βλέποντας τις εξελίξεις και το σχέδιο του «ψευτογιατρού» να ροκανίσει το χρόνο και να βγει από τη φυλακή με τη συμπλήρωση του 18μήνου, στις 16 Δεκεμβρίου.

Τη βεβαιότητα ότι ο 48χρονος θα αποφυλακιστεί εξέφρασε και ο Aλέξης Κούγιας. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κάνοντας λόγο για «βεβήλωση των δικαιωμάτων των θυμάτων» ανέφερε πως «είναι βέβαιο πως θα αφεθεί ελεύθερος» ο βασικός κατηγορούμενος.

Στην αρχή οι συνήγοροι του κατηγορουμένου εμφανίστηκαν χωρίς τη βεβαίωση του «Ευαγγελισμού» και το δικαστήριο περίμενε προκειμένου να την προσκομίσουν. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά τη βεβαίωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ότι ο «ψευτογιατρός» νοσηλεύεται στην Πνευμονολογική Κλινική με κορωνοϊό και του χορηγείται οξυγόνο, διέκοψε για αύριο, Πέμπτη. Το δικαστήριο, αφού αναγνώστηκε το έγγραφο του νοσοκομείου για τον 48χρονο, δήθεν διακεκριμένο ογκολόγο, αποφάσισε να δώσει την ολιγοήμερη διακοπή με σκοπό να προσπαθήσουν οι συνήγοροι του ασθενούς να εξασφαλίσουν εξουσιοδότηση για να παρασταθούν στη δίκη.

* Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος τόνισε πως «το δικαστήριο πρέπει να λάβει μια δύσκολη απόφαση», εξηγώντας πως πρέπει να σταθμιστεί τόσο το δικαίωμα του κατηγορουμένου να παρίσταται στη δίκη του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του όσο και την ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων.

Αφού ανέφερε πως όλα τα δικαιώματα δεν πρέπει να ασκούνται καταχρηστικά, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού και ήταν σε θέση να δώσει εξουσιοδότηση, επέλεξε να μην το κάνει. Εμείς, επειδή θέλουμε να ακούγεται και ο κατηγορούμενος, προτείνουμε να γίνει μία ακόμα προσπάθεια από τους δικηγόρους του να εξασφαλίσουν μια εξουσιοδότηση. Να δοθεί μια διακοπή στη δίκη, όχι μέχρι να γίνει καλά, αλλά δύο με τρεις ημέρες, έτσι ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουν μια εξουσιοδότηση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δυνατόν με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων».

Ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας, είπε πως το δικαστήριο έχει δυνατότητα να αρχίσει τη δίκη χωρίς την εξουσιοδότηση του κατηγορουμένου στους συνηγόρους. Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν η διαδικασία να «παγώσει» έως ότου ο «ψευτογιατρός» είναι σε θέση να παραστεί στη δίκη του, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, καθώς τα θύματά του είναι ήδη ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που είτε έχουν χάσει εξαιτίας του Κοντοστάθη αγαπημένους τους είτε είναι οι ίδιοι βαριά άρρωστοι και πάλι εξαιτίας του.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ