Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε πως την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου έπειτα από την ολοκλήρωση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», πολεμικά πλοία της Αιγύπτου κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, όπου και παρέμειναν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τα πλοία ENS GAMAL ABDEL NASSER (Ελικοπτεροφόρο – Πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων) και τη νεότευκτη φρεγάτα ENS BERNEES. Μαζί τους βρισκόταν και η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ.

polemika

Στην τελετή επίσημης υποδοχής των πολεμικών πλοίων της Αιγύπτου παρέστησαν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος ΠΝ και ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Στυλιανός Δημόπουλος ΠΝ.

Στο πλαίσιο της παραμονής των πολεμικών πλοίων στον Πειραιά και υπό τον συντονισμό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), 160 Αιγύπτιοι Ναυτικοί Δόκιμοι διήλθαν εκπαιδεύσεις σε Προσομοιωτές Ναυτιλίας, Ε/Β και Διαρροής της ΣΝΔ και του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ.

peiraias

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, η αιγυπτιακή φρεγάτα ENS BERNEES τύπου BERGAMINI πραγματοποιεί το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό με τη συμμετοχή της στη Διμερή Διακλαδική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» και τον κατάπλου της στον λιμένα του Πειραιά, γεγονός με υψηλό συμβολισμό, που καταδεικνύει τη συνεχή εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου, τόσο με την αύξηση των συνεκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών όσο και με την ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων σε υψηλό στρατιωτικό επίπεδο.

limani