Αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη και λιγότερη ταλαιπωρία υπόσχονται οι νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το άυλο διαζύγιο και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ιστοσελίδα gov.gr επεκτείνεται με νέες ψηφιακές εφαρμογές που με ένα «κλικ» θα δίνουν λύσεις στους πολίτες και θα υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή για τα δικαστήρια, η οποία δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί κανείς σε πραγματικό χρόνο το πινάκιο της δίκης.

Παράλληλα, θα υπάρξει εφαρμογή για το άυλο διαζύγιο προκειμένου τα ζευγάρια να μπορούν να βγάλουν συναινετικό διαζύγιο χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο. Η πλατφόρμα θα έχει ολόκληρη τη διαδικασία και οι δύο πλευρές μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου θα μπορούν ηλεκτρονικά να λύνουν το γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Επίσης, τα απαραίτητα έγγραφα για όσους γονείς ετοιμάζονται να βαπτίσουν το παιδί τους ή επιθυμούν να προχωρήσουν σε ονοματοδοσία θα μπορούν να αναζητηθούν διαδικτυακά και δεν θα απαιτείται η επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία.

Νέο πλήγμα στη γραφειοκρατία από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα ψηφιακού φακέλου που θα βοηθάει τους ενδιαφερόμενους να βρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Η εφαρμογή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και θα βρίσκει τα δικαιολογητικά με λίγα «κλικ». Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης, που θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια χωρίς γραφειοκρατία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time