Τραγικός ήταν ο απολογισμός στην Ηλεία έπειτα από τη χθεσινή κακοκαιρία, καθώς χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή και πολλές καταστροφές σε σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και σε υποδομές,

Κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη, όμως η παρατεταμένη βροχή από τις νυχτερινές ώρες έφερε την υπερχείλιση χειμάρρων, ρεμάτων, αποστραγγιστικών καναλιών, με όσα αναχώματα ή φρεάτια υπήρχαν να μη μπορούν να συγκρατήσουν τον τεράστιο όγκο των νερών.

Σύμφωνα με το τοπικό patrisnews, στο Βαρθολομιό, στο Καρδιακαύτι, στη Μέλισσα, στην Αρετή, στη Βουπρασία και γενικότερο σε όλο τον Ηλειακό Κάμπο, οι εικόνες, αν και επαναλαμβανόμενες τα τελευταία χρόνια, ήταν δραματικές.



Οι κάτοικοι με φανερή αγανάκτηση για έργα και παρεμβάσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει, προσπάθησαν να διασώσουν τις περιουσίες τους από τις πλημμύρες.

Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει μετά από πολλές κλήσεις αλλά και μόνη της για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο χάρις στη βοήθεια αγροτικού οχήματος και αυτοκινήτων της Πολιτικής Προστασίας.



Μέχρι και αργά χθες το βράδυ οι πολίτες έδιναν μάχη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ο φόβος των νέων πλημμυρών είχε μετατοπιστεί στις περιοχές του ποταμού Βέργα μεταξύ Ηλείας και Αχαΐας.



Έντονα καιρικά φαινόμενα

Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε πως οφείλονται κυρίως στην μεγάλη ένταση που είχαν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. «Δυστυχώς είχαμε ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, έντονες βροχοπτώσεις με χαρακτηριστική θα έλεγα ραγδαιότητα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουμε και δυστυχώς με το πολύ δυσάρεστο και πολύ θλιβερό γεγονός της απώλειας ενός συνανθρώπου μας. Πέρα από αυτό, σήμερα αναγκαστικά έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος του Κουρτεσίου.

Πολύ άσχημες εικόνες γιατί πλημμύρισε και δεν μπορούσε να διέλθει κανένα όχημα από το σημείο, το οποίο θα έλεγα ότι ήταν πολύ επικίνδυνο, όπως και εγώ διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, αλλά όπως μου μετέφεραν και κάτοικοι της περιοχής που γνωρίζουν το σημείο, γιατί συγκεντρώθηκαν τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα ορεινά τμήματα της περιοχής. Δυστυχώς στο σημείο αυτό, στο ύψους του Κουρτεσίου, στην Εθνική Οδό υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα που είχε συμβάλλει και στο παρελθόν να κλείσει σε αυτό το σημείο, όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα υπάρχει μία τεχνική αστοχία σε κάτι σωληνωτά που διέρχονται από το σημείο εκείνο όπου μαζεύονται και συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν και να εμποδίζουν την απορροή των ομβρίων υδάτων. Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν τέτοια προβλήματα», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μεταξύ άλλων.