Προς νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προσανατολίζεται η κυβέρνηση εντείνοντας την προσπάθεια να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνία ενόψει των Χριστουγέννων, έναντι όσων επιμένουν να θέτουν υγειονομική βόμβα στα θεμέλιά της με την επιμονή τους να μην εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν στοχευμένους περιορισμούς για όσους δε νέχουν εμβολιαστεί. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κάνει οι ειδικοί είναι να εργάζονται υποχρεωτικά εμβολιασμένοι στα Χριστουγεννιάτικα πάρκα, καθώς θα έρχονται σε επαφή κυρίως με παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα.

Παράλληλα εξετάζεται και η είσοδος αποκλειστικά για όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η επιτροπή των ειδικών, εισηγήθηκε ένα ακόμη μέτρο με στόχο να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Η πρόταση ήταν να τεθεί ως προϋπόθεση για να λάβει κανείς το πιστοποιητικό νόσησης να προσκομίζει όχι απλά ένα θετικό rapid test αλλά μοριακό PCR, το κόστος του οποίου (60 ευρώ) θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.



Ποια άλλα μέτρα εξετάζονται

Ταυτόχρονα στο συρτάρι του Μαξίμου βρίσκεται και μια σειρά από άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ενδέχεται να εφαρμοστούν εφόσον το επιτάσουν οι συνθήκες.

Αυτά είναι, ο αποκλεισμός των αρνητών ή των επιφυλακτικών έναντι του εμβολίου και από τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, η αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test στα 3 από 2 που ισχύει σήμερα, αλλά ακόμα και η επαναφορά της μάσκας παντού για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ή έστω την ισχυρή σύσταση για τη χρήση της.

Μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης

Συζήτηση έχει ανοίξει επίσης και για τη μείωση του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες που είναι σήμερα. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Έχω ζητήσει να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.