Σε μία «μαύρη» εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε στη χώρα μας έως και 2.500 θανάτους από κοροναϊό, προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη. Σύμφωνα με τα μοντέλα του, τα θύματα καθημερινά θα κυμαίνονται σε ηλικίες από 75 έως 95 ετών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι παρατηρείται επιπέδωση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και αναμένεται επιπέδωση στην καμπύλη των θανάτων και των διασωληνώσεων γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.



Ωστόσο ο καθηγητής προειδοποίησε ότι στις επόμενες 10 με 15 ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι γύρω στους 740. «Ελπίζουμε να συγκρατηθούμε, να είναι αυτό το ‘’ταβάνι’’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι ακόμη και εάν είναι δυνατότερη από την μετάλλαξη Δέλτα, θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να επικρατήσει.

Εν αναμονή των στοιχείων για τη μετάλλαξη, ο καθηγητής σημείωσε ότι από εμπειρικού τύπου παρατηρήσεις, εικάζεται ότι εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα και λίγο διαφορετικά και δεν θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Δέλτα, τουλάχιστον σε νοσηρότητα και θνησιμότητα.