Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Λεωνίδας Γρηγοράκος και τοποθετήθηκε επί του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση το εν λόγω μέτρο να ισχύσει για όλους.

Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε «Όχι άλλη καθυστέρηση. Πιστεύω ότι πια πρέπει να πάμε σε οριζόντια υποχρεωτικότητα, πάντα με κάποιες εξαιρέσεις».

Ανέφερε δε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική συσπείρωση και το πολιτικό σύστημα να πάρει μια θέση σοβαρή και υπεύθυνη για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι ένα χρόνο αφού νόσησε βαριά με κοροναϊό, ακόμα πηγαίνει σε κέντρο αποκατάστασης για φυσικοθεραπείες και γυμναστική.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος μίλησε για τον ασθενή μηδέν με μετάλλαξη Όμικρον που εντοπίστηκε στην Κρήτη.

«Το δείγμα από το ύποπτο κρούσμα εξετάστηκε την ίδια μέρα την οποία ήρθε στο εργαστήριο. Κανένα άλλο ύποπτο κρούσμα δεν υπάρχει στο εργαστήριο μέχρι στιγμής. Η ιχνηλάτηση έγινε άμεσα καθώς ήταν υψηλού κινδύνου κρούσμα», ανέφερε για την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους.

Αναμενόμενο το κρούσμα

Όπως εξήγησε ήταν αναμενόμενη η εμφάνιση του κρούσματος, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε την προέλευση του και ότι είναι από περιοχή που αναπτύσσεται το στέλεχος.

«Κάνουμε συνέχεια τεστ σε όλες τις επαφές του και αν κάποια από αυτές εμφανιστεί θετική θα το γνωρίζουμε γρήγορα», δήλωσε στη συνέχεια.

«Θα έχουμε κι άλλα κρούσματα»

Ο καθηγητής ωστόσο εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα της Όμικρον στην κοινότητα, καθώς υπάρχει και κινητικότητα λόγω των εορτών. «Είναι αναπόφευκτο διότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν γρήγορα», συμπλήρωσε.

«Αυτό που ανησυχεί για το στέλεχος Όμικρον είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που δίνει, ενώ διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουμε ξαναδεί: πιθανότητα για υψηλότερη μεταδοτικότητα, διαφυγή από τα εμβόλια, σοβαρότερη νοσηρότητα. Όλα αυτά βέβαια δημιουργούν αντικρουόμενες απόψεις. Απάντηση θα έχουμε μετά από εργαστηριακές και κλινικές μελέτες», εξήγησε ο ίδιος.

Δείτε το σχετικό βίντεο