Βαθιά έρευνα στη δράση του κυκλώματος των επίορκων αστυνομικών, ιδιωτών και λειτουργών του Δημοσίου οι οποίοι επί σειράν ετών προέβαιναν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών εγκληματιών, εκδίδοντάς τους δελτία ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και διαβατήρια, αλλά και σε «νομιμοποιήσεις» ημεδαπών ποινικών, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Νεότερες αναφορές τούς συσχετίζουν με δολοφονίες μελών του υποκόσμου και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ορισμένα «συμβόλαια θανάτου» να εκτελέστηκαν από δολοφόνους, οι οποίοι κατόπιν είτε διέφυγαν από την Ελλάδα με πλαστά έγγραφα είτε παρέμειναν με ταυτότητες που προμηθεύτηκαν από τους κατηγορούμενους. Η πολυετής και ανεξέλεγκτη δράση τους, κυρίως στην Αττική, η οποία χρονολογείται «τουλάχιστον από το 2013», παγίωσε τη θέση τους, με διττά όμως αποτελέσματα, καθώς από τη μία τους πρόσφερε εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο στις ομάδες των διακινητών και των πλαστογράφων, από την άλλη όμως τους κατέστησε απρόσεκτους. Στις 8.088 σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται πλήθος τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ των κατηγορουμένων, οι οποίοι συνομιλούν και συναλλάσσονται αυθόρμητα, χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις.

Πέραν των 20 συλληφθέντων και 34 ακόμη υπόπτων, εξετάζεται και ο ρόλος 195 προσώπων, εκ των οποίων 21 είναι αστυνομικοί, δύο απόστρατοι, μία πολιτική υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και 171 ιδιώτες. Ενας εκ των επικεφαλής, γνωστός στους κύκλους της παρανομίας ως «Βρωμύλος» ή «Βρώμας», είναι, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», συγγενής: α) 63χρονου ιδιοκτήτη μάντρας φορτηγών στον Ασπρόπυργο, ο οποίος δρούσε στο πλευρό δολοφονηθέντος «νονού» έως το 2018 και β) ενός απότακτου αστυνομικού, γνωστού για την αξιόποινη δράση του και τη διασύνδεσή του με ομάδα επίορκων πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που για χρόνια πουλούσαν «προστασία» σε χαρτοπαικτικές λέσχες, καταστήματα αναψυχής και οίκους ανοχής, εισπράττοντας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ μηνιαίως, βάσει πορίσματος της ΕΥΠ, που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Είκοσι συλληφθέντες αστυνομικοί και 34 ακόμα ύποπτοι, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος 195 προσώπων, εκ των οποίων 21 είναι αστυνομικοί, δύο απόστρατοι, μια πολιτική υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και 171 ιδιώτες


Το ονόματα του «Βρωμύλου» και αρκετών συνεργών του βρίσκονται -κατά τις ίδιες πηγές- στις πρώτες σελίδες του υπομνήματος των 500 σελίδων που παρέδωσε τον Μάιο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, για την ανθρωπογεωγραφία, τη δομή και τις δραστηριότητες της επονομαζόμενης τότε «Greek Mafia». Μάλιστα, ένας εκ των εμπλεκόμενων εν ενεργεία αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ., επειδή -τελευταίως- είχε μάθει ότι το Εσωτερικών Υποθέσεων ερευνούσε την περίπτωσή του, ζήτησε να μην τον βιντεοσκοπήσουν ή φωτογραφίσουν όταν παραβρέθηκε σε εκδήλωση του δήμου των δυτικών προαστίων. «Μη με φωτογραφίζετε, είμαι σε αποστολή», έλεγε στους φωτορεπόρτερ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αντίστροφη μέτρηση

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, όταν αλλοδαπός επιχείρησε να εξαπατήσει τους αστυνομικούς του Α.Τ. Χαλανδρίου επιδεικνύοντάς τους ταυτότητα εκδοθείσα από το Α.Τ. Ασπροπύργου, με ψευδή στοιχεία. Ακολούθησε δακτυλοσκοπική εξέτασή του, προέκυψε ότι είχε άλλη εθνικότητα, ηλικία, χαρακτηριστικά και, φυσικά, βεβαρημένο ποινικό μητρώο κι έτσι η «βεντάλια» άνοιξε. Στις 16 Απριλίου 2021 δόθηκαν στους αστυνομικούς περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης και για συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην οργάνωση.

Επειδή τα άτομα που αναφέρονταν στις καταγγελίες είχαν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για αδικήματα παρόμοια με τα καταγγελλόμενα, ενώ επιπλέον κατονομάζονταν αστυνομικοί, τα όσα στοιχεία είχαν συλλεχθεί έως τότε τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος αντεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε τη συσχέτισή τους με την προκαταρκτική εξέταση που ήδη διενεργείτο. Όπως προέκυψε, η ομάδα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιείτο στην έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων.

Με τις ενέργειές τους αυτές «αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, άνω των 30.000 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών αποκτούσαν ταυτότητα Έλληνα πολίτη, µε όλα τα δικαιώµατα που αυτή συνεπάγεται, όπως ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, δίπλωµα οδήγησης, Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και έκδοση Αριθµού Φορολογικού Μητρώου, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις ίδρυαν ή συµµετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δηµόσιες Αρχές και υπηρεσίες».

Με διακριτό ρόλο

Σχετικά µε τον τρόπο δράσης τους, κάθε µέλος είχε διακριτό ρόλο που -κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόµενων, η παράσταση ως µάρτυρας ταυτοπροσωπίας, η προµήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών µέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρµογές της Ελληνικής Αστυνοµίας ή γενικότερα η υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης. Ο «διευθυντής» κατηύθυνε τα υπόλοιπα µέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόµενους µε τα «αρµόδια» µέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηµατικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων. Παράλληλα, µε τη συνδροµή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δηµοτολογίων και ληξιαρχείων αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή µερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην ΕΣΣ∆, ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων µερίδων µέσω δήλωσης εικονικών γάµων και γεννήσεων στο εξωτερικό, µε τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Κατόπιν, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειµένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας διεύθυνση η οποία να εµπίπτει στην εδαφική αρµοδιότητα συγκεκριµένου Τµήµατος Ασφαλείας ή Γραφείου ∆ιαβατηρίων, στο οποίο ο αρµόδιος αστυνοµικός ήταν µέλος της οργάνωσης. Και, τέλος, µε τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και µε την παρουσία ως µάρτυρα ταυτοπροσωπίας µέλους της οργάνωσης µετέβαιναν µε τον ενδιαφερόµενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή. Εκεί οι αστυνοµικοί παραλάµβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνοµη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου. Μέχρι τώρα, έχουν διασταυρωθεί -σε συνεργασία και µε υπηρεσίες του εξωτερικού- 200 ονόµατα σεσηµασµένων, που κυκλοφορούν ελεύθεροι, απαλλαγµένοι από το σκληρό παρελθόν τους, όπως ο Αλβανός που σκότωσε οµοεθνή του αστυνοµικό ή ένας άλλος, επίσης αλβανικής καταγωγής, που καταζητείται σε Γαλλία και Ρωσία για ανθρωποκτονίες και παράνοµες κατακρατήσεις ανθρώπων, ωστόσο παραµένει ασύλληπτος, αφού διαθέτει νέα ταυτότητα, καθ’ όλα έγκυρη, µε πλαστά στοιχεία.

Πελάτης του κυκλώµατος ήταν και ο αλλοδαπός που δολοφονήθηκε στο βενζινάδικό του στην περιοχή της Νίκαιας πριν από δύο εβδοµάδες, όπως και αρκετοί κατηγορούµενοι ή καταδικασθέντες για εµπόριο ναρκωτικών, όπλων και λαθραίων τσιγάρων.

Το «κλειστό κλαμπ»

Οι εκτιµήσεις ότι η συµµορία ενεργούσε ως παρακλάδι του «κλειστού κλαµπ» του οργανωµένου εγκλήµατος φαίνεται πως δεν µεταφέρονται ως σενάρια, αλλά ως βάσιµος ισχυρισµός. Με δεδοµένο ότι µόνο κατά το διάστηµα της παρακολούθησης έχουν εντοπιστεί συναλλαγές άνω των 5 εκατοµµυρίων ευρώ, ο συνολικός τζίρος της οκταετούς δράσης τους ξεπερνά τα 40 εκατοµµύρια ευρώ, «ίσως και παραπάνω, αφού το 2015-2016, όταν µαζί µε το 1,5 εκατοµµύριο λαθροµεταναστών εισέβαλαν και χιλιάδες φονιάδες και τροµοκράτες από όλο τον κόσµο, θα πρέπει να έκαναν χρυσές δουλειές µαζί τους», υπογραµµίζουν στα «Π» αξιωµατούχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Ως εκ τούτου, οι «κεφαλές» του υποκόσµου διεκδικούσαν µερίδιο από τους αστυνοµικούς «πλαστογράφους». ∆εν είναι υπολογισµένο αν κατάφεραν να «βάλουν χέρι» στο «ταµείο» τους, αφού οι περισσότεροι από τους «νονούς» δολοφονήθηκαν από το 2017, όταν «άνοιξε» ο κύκλος αίµατος στη νύχτα.

Η Αστυνοµία προσπαθεί να διερευνήσει τις σχέσεις της σπείρας µε µια άλλη οργάνωση, που εξέδιδε νόµιµα δηµόσια έγγραφα για λαθροµετανάστες και αλλοδαπούς. Όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον Οκτώβριο, επρόκειτο για κύκλωµα µε επικεφαλής τρεις Ελληνίδες, µία 63χρονη και δύο υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και της Εφορίας, οι οποίες παρείχαν σε τουλάχιστον 840 υπηκόους τρίτων χωρών ενεργούς ΑΦΜ, µητρώα κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τίτλους διαµονής είτε για να φεύγουν στο εξωτερικό ανεµπόδιστα είτε για να απολαµβάνουν προνoιακά, ασφαλιστικά και εργασιακά προνόµια στην Ελλάδα. Μπλεγµένος εκεί είναι και ο προφυλακισµένος πλέον «Θείος», ένας 45χρονος Πακιστανός, που ζει στην Αθήνα από το 2000 και έχει απασχολήσει πλειστάκις τις διεθνείς υπηρεσίες και την ΕΥΠ, συλληφθείς πέντε φορές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, µε πέντε διαφορετικά ονόµατα και πέντε εθνικότητες ασιατικών κρατών.