Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Παγώνη επεσήμανε πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν κενά κρεβάτια ΜΕΘ και να μην μπουν οι ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και βρίσκονται σε τμήματα εκτός ΜΕΘ. Δεν υπάρχει καμία καταγγελία στην ΕΙΝΑΠ ότι έχουν συμβεί στις μονάδες τέτοια περιστατικά. Θεωρώ δε τραγικό να καταφερόμαστε εναντίον γιατρών οι οποίοι είχαν κενά κρεβάτια και δεν έβαλαν διασωληνωμένους ασθενείς όταν δύο χρόνια έδιναν τέτοια μάχη με τον covid 19».

Και συμπλήρωσε ότι «Άλλο να δοθεί προτεραιότητα σε έναν ασθενή και άλλο να μιλάμε ότι υπήρχαν κενά κρεβάτια και δεν βάζαμε ασθενείς. Δεν μπορεί να υπάρχουν κενά κρεβάτια και να τους αφήνουμε , δεν έχει γίνει ποτέ αυτό. Η επιλογή στις μονάδες και η συνεννόηση γίνεται αφού η κάθε μονάδα έχει πάρει τις λίστες από το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ πόσοι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός μονάδων και από εκεί και πέρα συνεννοείται με τα τμήματα και μεταφέρει τους ασθενείς».

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον η κ.Παγώνη τόνισε πως «Έχουμε δύο καλά να πούμε ότι δεν υπάρχουν θάνατοι από την Όμικρον, είναι τα συμπτώματα πολύ πιο ήπια και γι’ αυτό σε μια γενική κλίμακα μπορούμε να πούμε ότι καλύπτονται, όχι 100% ακόμα γιατί δεν το ξέρουμε ακόμα, αλλά καλύπτονται από τα εμβόλια γενικά. Γι' αυτό η τρίτη δόση είναι αναγκαία για οχυρώσουμε τον οργανισμό και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ιό με τις μεταλλάξεις του».

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο γίνεται η επίσπευση της τρίτης δόσης στο τρίμηνο, η ίδια απάντησε ότι «Όταν κάνεις την τρίτη δόση μπορείς άνετα να ταξιδέψεις και να μπορείς πας σε μια γιορτή, σε ένα σπίτι όμως κάνοντας και ένα rapid test για να είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που θα πάμε τις γιορτές. Πρέπει οι ίδιοι να προφυλάξουμε να μην υπάρξει διασπορά. Για αυτό το πιστοποιητικό στους τρείς μήνες είναι ο έλεγχος και θα έχει ο οργανισμός κατοχυρωθεί και θα έχει πλούσια αντισώματα έναντι αυτής της νόσου».

Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό η κ. Παγώνη κατέστησε σαφές ότι «Ο εμβολιασμός αυτή τη στιγμή πάει καλά, πρέπει να μειώσουμε τους δείκτες που είναι οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις οι οποίοι θα μείνουν ακόμη υψηλά για ένα δεκαπενθήμερο γιατί έχουν σχέση με πριν 20 μέρες όταν είχαμε 8.000 κρούσματα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη