Νεκρός είναι ο πρώτος Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μετονομάστηκε από το 2020, ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου, Στρατηγός Bipin Rawat, καθώς συγκαταλεγόταν μεταξύ των 14 επιβαινόντων σε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-17V5, ρωσικής κατασκευής της Ινδικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 13 εκ των 14 συνολικώς επιβαινόντων σε αυτό. Μεταξύ τους, ως προελέχθη, ο επικεφαλής των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων, η σύζυγός του, και άλλοι 11 στρατιωτικοί, μέλη του πληρώματος και επιτελείς του. Υπάρχει ένας μόνο διασωθείς, ένας Σμήναρχος της Ινδικής Αεροπορίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το δυστύχημα συνέβη στη διάρκεια πτήσεως του Αρχηγού προκειμένου να επισκεφθεί μία αεροπορική βάση στη νότια πολιτεία της Tamil Nadu, όταν και συνετρίβη σε λοφώδη, δασοσκεπή, περιοχή κοντά στην πόλη Coonoor.

«Με βαθειά συντριβή, έχει πλέον πιστοποιηθεί, ότι ο Στρατηγός Bipin Rawat, η σύζυγός του κυρία Madhulika Rawat και άλλοι 11 επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, είναι νεκροί» σημειωνόταν στη λιτή ανακοίνωση της Ινδικής Αεροπορίας, που επιβεβαίωνε το θάνατο του Αρχηγού, της συζύγου του και άλλων 11 στρατιωτικών.

Ο 63χρονος Στρατηγός Rawat, τοποθετήθηκε ως ο πρώτος Αρχηγός του Επιτελείου Αμύνης (Chief of Defence Staff) από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi, στα τέλη του 2019, στη θέση που δημιουργήθηκε με στόχο την ενσωμάτωση των τριών επί μέρους Κλάδων των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ενιαίο επιτελικό σχεδιασμό, που να πληρεί τις απαιτήσεις της εποχής, καθώς το προηγούμενο σχήμα είχε θεωρηθεί ως «ξεπερασμένο».

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν η Ινδική Αεροπορία ξεκίνησε έρευνα για την διερεύνηση των αιτίων του, καθώς πέραν του συγκεκριμένου που προκάλεσε τον θάνατο του Αρχηγού η ινδική Αεροπορία έχει επιχειρησιακά δεκάδες ελικόπτερα του ίδιου τύπου στη δύναμή της.

Ο Στρατηγός Rawat ήταν περισσότερο από 40 χρόνια στρατιώτης, ανήκε στο Όπλο του Πεζικού και προηγουμένως είχε διατελέσει Αρχηγός του Ινδικού Στρατού Ξηράς από το 2016.