Αναφορικά με τις καταγγελίες για τις VIP ΜΕΘ, τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου.

«Εμείς ως Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και για το θέμα των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων, το οποίο είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα, και για άλλα θέματα έχουμε καταθέσει αναφορά επίσημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ήδη από τον Απρίλιο του 2021 της οποίας αγνοείται η τύχη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανικολάου.

«28/11/21 επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας ΕΚΑΒ –ΕΚΕΠΥ ‘’διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι βαρέως πάσχοντες εκτός ΜΕΘ στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ 120’’. Στις 30/11/21 ‘’142 ασθενείς’’, 3/12/21 ‘’172 ασθενείς’’, 08/12/21 ‘’183 διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι σε κοινούς θαλάμους με πρόχειρους αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ’’», διευκρίνισε ο ίδιος παραθέτοντας τα στοιχεία που είναι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του υπουργείου Υγείας.

«Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ως Ομοσπονδία για άλλη μια φορά στις 4 Δεκεμβρίου δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν εισακουστήκαμε. Όταν με αυτό τον τρόπο η πανδημία εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση εντατικής θεραπείας, γιατί αυτό γίνεται, τότε η θνητότητα της covid 19 εκτοξεύεται και από 1,5% μπορεί να φτάσει στο 5 με 7%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό ήταν δικαιολογημένο εν μέρει για τη Ουχάν τον Δεκέμβριο του ’19 και για την Λομβαρδία τον Φεβρουάριο του ’20 γιατί τότε ήταν μια καινούρια νόσο, τον Δεκέμβριο του ’21 για την Ελλάδα που θέλει να λέγεται ανεπτυγμένη και ευρωπαϊκή χώρα είναι τελείως απαράδεκτο. Την περασμένη Πέμπτη είπα ότι δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής και να λέει ότι δήθεν η νοσηλεία του βαρέως πάσχοντος μηχανικά αεριζόμενου, πάσχοντος από πνευμονία covid 19, μέσα στη ΜΕΘ και έξω από τη ΜΕΘ στον κοινό θάλαμο είναι το ίδιο», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.

«Το οποίο είναι ψευδοεπιστήμη, άρνηση της εντατικής θεραπείας, άρνηση της σύγχρονης ιατρικής και άρνηση της επιστήμης και την επόμενη μέρα το πρωί να διαπιστώνουμε στην πράξη ότι αυτή η ψευδοεπιστήμη του πρωθυπουργού αφορά μόνο τους κοινούς πολίτες και δεν αφορά τους Μητροπολίτες οι οποίοι κατά περίεργο τρόπο βρίσκουν πάντα την πόρτα στις ΜΕΘ έστω και αν είναι 75 ή 80 χρονών σε συγκεκριμένες πανεπιστημιακές πτέρυγες που διευθύνονται από πανεπιστημιακούς καθηγητές και όχι γιατρούς του ΕΣΥ», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πως είναι δυνατόν για αυτή την αντιεπιστημονική δήλωση του πρωθυπουργού να σιωπά η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας», διερωυήθηκε.

«Η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί στα fake news που εκπέμπει φουσκώνοντας η ίδια τον αριθμό των δήθεν διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ που δεν είναι τόσες. Στην κυβέρνηση υπάρχει αντιφατικότητα, η κυβέρνηση για να εξωραΐσει την κατάσταση λέει ότι έχει δεκάδες ΜΕΘ κενές που δεν τις έχει. Πρέπει να μας απαντήσει η κυβέρνηση πως γίνεται να παρουσιάζει δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ, ταυτόχρονα να είναι 183 ασθενείς έξω και ταυτόχρονα υπέργηροι Μητροπολίτες να βρίσκουν αμέσως κρεβάτι σε πανεπιστημιακές ΜΕΘ», διαμήνυσε κλείνοντας.