Τα νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα στην καθιερωμένη ενημέρωση του  υπουργείου Υγείας, ανέφεραν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αρχικά, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.523 νέα κρούσματα, 81 θανάτους και 708 οι διασωληνωμένους

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα ενεργά κρούσματα στην χώρα ξεπερνούν τα 50.000 και το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σταθερά χαμηλός ο αριθμός των παιδιών και εφήβων. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες μείωση των νοσηλειών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σταθερά γύρω στους 700.  Στο 67% στις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα στο 100%.

Στις περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, όπως είναι η Πέλλα.  Άρα, είναι σημαντικός ο εμβολιασμός.  «Η χορήγηση τις τρίτης δόσης είναι πιο επιτακτική», τόνισε η καθηγήτρια. 

Μία μελέτη του Ισραήλ έδειξε ότι η τρίτη δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%. Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει  τον κίνδυνο νόσησης.

Σημαντικό είναι είπε να τηρούνται τα μέτρα και στις ηλικίες 4 έως 18 ετών. Τόνισε πως ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος εντοπίζει τα ενεργά κρούσματα σε παιδιά και εφήβους άρα είναι σημαντικός να γίνεται και στην εορταστική περίοδο. Ωστόσο, τόνισε πως οι μολύνσεις έχουν μειωθεί σε αυτές τις ηλικίες, καθώς ο εμβολιασμός προχώρά στα παιδιά άνω των 12 ετών. 

Παπαευαγγέλου: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών

Επίσης, υπενθύμισε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών.  Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα, πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και 1,8 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες, ούτε μυοκαρδίτιδα, ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Ανάλογα στοιχεία και στο Ισραήλ.

Ο εμβολιασμός των παιδιών,τόνισε, πως θα μειώσει τις μολύνσεις στα σχολεία, αλλά θα βελτιώσει και γενικότερα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Λίγο πριν το τέλος της ενημέρωσης, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως με το άνοιγμα της πλατφόρμας, είναι βέβαιη ότι μια μερίδα γονέων θα θελήσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια», δήλωσε. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκέντρωση παιδιών, γιατί τα φιαλίδια είναι συγκεκριμένα. Πάντως και στα Κέντρα Υγείας και στις δημόσιες δομές, το εμβόλιο θα γίνει από παιδιάτρους.  

Βασικό πρόβλημα στη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι η καθυστέρηση στην προσέλευση των ασθενών. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να βιαστούν για να κάνουν το τεστ, για να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι δικαιούχοι.

Μαγιορκίνης: Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα παγκόσμια δεδομένα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8%, ωστόσο οι ασθενείς που καταλήγουν μειώθηκαν κατά 2%. Η επιδημία στην Ευρώπη, αν και επιδεινώνεται για 11η εβδομάδα, υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημαντική βελτίωση για μία εβδομάδα. Καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ μικρή επιδείνωση 3% έδειξε ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 8%, ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών μειώθηκε κατά 8%.

Μαγιορκίνης για Όμικρον: Το εμβόλιο φαίνεται να την καλύπτει

Για το νέο στέλεχος Όμικρον, ανέφερε πως βρισκόμαστε σε περίοδο που περιμένουμε τις εξελίξεις, θεώρησε θέμα χρόνου την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Προς το παρόν, υπάρχει χάσμα μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων στο ζήτημα της Όμικρον. «Τα εμβόλια φαίνεται να καλύπτουν την μετάλλαξη», σημείωσε.

Στην Αφρική ανέφερε πως έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες, αλλά περιμένουμε και τα νέα δεδομένα σε χώρες με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Βρετανία.

Μαγιορκίνης για την τέταρτη δόση

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους, αλλά όπως είπε, είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα.