Μια Ελληνίδα βρίσκεται στη λίστα με τους 28 πιο επιδραστικούς Ευρωπαίους που κατάρτισε το Politico. Ανάμεσα σε ονόματα όπως του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, του νέου Γερμανού Καγκελάριου Ολαφ Σολτς, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται αυτό της Ελένης Μυριβήλη, εγγονής του σπουδαίου πεζογράφου Στράτη Μυριβήλη.

Πρόκειται για την πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον δήμο Αθηναίων, την «πρωτοπόρο» (The trailblaizer), όπως την χαρακτηρίζει το Politico.

Όπως αναφέρεται στο Politico, η Ελένη Μυριβήλη προσφέρει στην Ευρώπη μια γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ως Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον δήμο Αθηναίων έχει επιφορτιστεί με την επινόηση τρόπων για να σωθούν ζωές, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί μεγαλύτερους, θερμότερους, συχνότερους και πιο θανατηφόρους καύσωνες.

Η ομάδα της στην ελληνική πρωτεύουσα αναπτύσσει νέα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των ακραίων καιρικών συνθηκών -δεδομένου ότι οι τοπικές θερμοκρασίες πλέον ξεπερνούν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι- εκπαιδεύοντας επίσης τους ντόπιους και ανακαλύπτοντας πώς να αλλάξουν το δομημένο περιβάλλον ώστε να αντανακλά καλύτερα τη ζέστη και να δροσίζει τους δρόμους.

Ως η πρώτη -και μέχρι στιγμής μοναδική- ευρωπαϊκή αξιωματούχος της πόλης που αφιερώθηκε αποκλειστικά στο θέμα, ο διορισμός της τον Ιούλιο σηματοδότησε τη στιγμή που η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θεσμοθετήθηκε πολιτικά σε τοπικό επίπεδο.

Με τα κλιματικά μοντέλα να προβλέπουν συχνότερες πλημμύρες στη Βόρεια Ευρώπη και καταστροφικές πυρκαγιές και ζέστη στο Νότο, οι αξιωματούχοι και οι πολιτικοί θα καλούνται όλο και περισσότερο να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.

Ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου -κάτι που είναι απίθανο με βάση τις τρέχουσες κλιματικές δεσμεύσεις- ο ζεστός καιρός θα σκοτώσει σύντομα περίπου 30.000 Ευρωπαίους ετησίως, σύμφωνα με μελέτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μυριβήλη αντιπροσωπεύει επίσης πόσο μακριά πρέπει να φτάσει ακόμη η Ευρώπη όσον αφορά τη δημιουργία θεσμών για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.