Σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της χώρας εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα με έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, καταστροφές υποδομών και διακοπές ρεύματος. Μάλιστα, χιόνια έπεσαν σε Γρεβενά, Φλώρινα και στα ορεινά της Φθιώτιδας.

Το ύψος της βροχής στην Ήπειρο έσπασε το φράγμα των 300 χιλιοστών την ώρα, ενώ στην Παξιμάδα Καρύστου οι ριπές των ανέμων έφτασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα.

Στη Λαμία οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα Λαμίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση καθώς εξαιτίας της κακοκαιρίας έσπασε η η Γερμανική Τάφρος στον Σπερχειό ποταμό και όλο το νερό εισέβαλε μέσα στο χωριό. Έχουν πλημμυρίσει σπίτια και πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας και την 7η ΕΜΑΚ επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων σύμφωνα με το tvstar.gr.

Η κυκλοφορία προς Μοσχοχώρι, Φραντζή, Κομποτάδες, Κωσταλέξι έχει διακοπεί .

Στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής όχημα με 2 επιβάτες εγκλωβίστηκε μετά την αερογέφυρας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η ΕΜΑΚ έχει μεταφέρει στη περιοχή και την βάρκα που διαθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport υπάρχουν και εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα τους οποίους οι πυροσβέστες προσπαθούν να τους προσεγγίσουν με τις βάρκες.



«Το ποτάμι δέχτηκε μεγάλο όγκο νερού από τη δυτική Φθιώτιδα και πλημμύρισε. Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια εκκενώνουμε το χωριό με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστών. Είμαστε όλοι εδώ από τις 5:00΄το πρωί. Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές…», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος



Στη Δυτική Αχαϊα

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.




Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 250 κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.



Στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».



Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου, Βασίλειο Γκίζα, έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Στην Ήπειρο

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ήπειρο, όπου στα όρια της υπερχείλισης βρίσκονται ο Καλαμάς, αλλά και ο Αχέροντας. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Αχέροντα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στην Γλυκή και την Αμμουδιά. Στην δεύτερη μάλιστα σημειώνονται τα πρώτα προβλήματα από την υπερχείλιση του ποταμού.





Όπως γράφει το epiruspost.gr έκλεισε ο κόμβος Τερόβου της Ιόνιας Οδού λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Στην είσοδο και έξοδο έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, ωστόσο κανονικά κινούνται τα οχήματα στην Ιόνια καθώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται και οι οικισμοί γύρω από τον Αχέροντα που έχει υπερχειλίσει.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανήρτησε βίντεο και φωτογραφίες από τον τεράστιο όγκο νερού στον ποταμό Άραχθο στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας αλλά και στην περιοχή της Πλάκας.

Η γέφυρα που βρίσκεται στον Άραχθο και συγκεκριμένα στην Μικρή Γότιστα δεν άντεξε την πίεση από τον τεράσιο όγκο νερού και κατέρρευσε .

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το γεφύρι έσπασε και κόπηκε στα δύο από τα ορμητικά νερά του Αράχθου. Δείτε τις φωτογραφίες

Στη Δυτική Φθιώτιδα

Συνεχίζεται η βροχόπτωση στην κεντρική Στερεά επηρεάζοντας πολλές περιοχές της Περιφέρειας.

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, τα περισσότερα προβλήματα μέχρι τώρα εντοπίζονται στη Δυτική Φθιώτιδα και στο δήμο Μακρακώμης, όπου έχουν κλείσει δρόμοι αλλά και η καινούρια γέφυρα στο Παλιούρι λόγω υπερχείλισης του Σπερχειού.

Ειδικότερα στην περιοχή έχουν πλημμυρίσει και τα τρία γνωστά ρεύματα του Πλατυστόμου, το Γραμμενόρεμα και το Αρχανόρεμα.

Οι παρεμβάσεις του δήμου στη Μάκρη και στη Φτέρη, μέχρι στιγμής έχουν φέρει αποτέλεσμα για να μην πλημμυρίσουν τα σπίτια.

Στη Ν. Γιαννιτσού έπεσε τοίχος, ενώ στον Άγιο Γεώργιο οι κτηνοτρόφοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα ποιμνιοστάσια. Στη Μεσαία Κάψη σημειώθηκαν καταπτώσεις που ωστόσο αντιμετωπίσθηκαν

Επιπλέον έχει κλείσει ο δρόμος Πτελέας - Λευκάδας, ενώ κόπηκε δρόμος και στο Κυριακοχώρι.

Στις αυλές των σπιτιών έχει φτάσει ο Σπερχειός στο Παλιούρι, που όπως σημειώσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το ποτάμι ξεπέρασε την παλιά γέφυρα και έφτασε ήδη στο ύψος την καινούρια.




Τι προβλέπει η ΕΜΥ για την Κυριακή

Βροχερός θα είναι και σήμερα ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα ωστόσο να υποχωρούν εν μέρει από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά.

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7, στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα βόρεια.