Αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες βρίσκονται οι διαχειριστές της ιστοσελίδας «Ελληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», μέσω της οποίας καλούσαν σε μη εφαρμογή των μέτρων για τον κοροναϊό και προσπάθησαν να χτίσουν μια «φάμπρικα» εξωδίκων και μηνύσεων, στα πρότυπα του Αρτέμη Σώρρα, με τον οποίο υπήρξαν συνοδοιπόροι στο παρελθόν.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τούς άσκησε ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και πρόκληση σε ανυπακοή, μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πλέον θα καθίσουν στο εδώλιο για όσα τους καταλογίζονται.

Η ιστοσελίδα των «Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών» άρχισε τη δράση της μετά την αποχώρηση των διαχειριστών της από την «Ελλήνων Συνέλευσιν» του Αρτέμη Σώρρα εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, τα μέλη της αυξήθηκαν πολύ περισσότερο την περίοδο της πανδημίας και της εφαρμογής των μέτρων από την Πολιτεία για την αποτροπή της εξάπλωσής της.

Αυτό που ουσιαστικά έκαναν οι διαχειριστές της επίμαχης ιστοσελίδας ήταν να αμφισβητούν τον ρόλο των βουλευτών, της κυβέρνησης και των δικαστικών και να καλούν σε ανυπακοή σε όλες τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό. Αυτό, μάλιστα, που προκαλεί εντύπωση και κίνησε και το ενδιαφέρον των αρμόδιων Αρχών είναι πως στην επίμαχη ιστοσελίδα είχαν δημοσιεύσει και έναν ιδιότυπο «τιμοκατάλογο», προτρέποντας τους επισκέπτες να καταθέτουν αναφορές και μηνύσεις αξιώνοντας αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, κάποιοι αρνητές της πανδημίας και του εμβολίου έσπευσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους και να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που είδαν και το φως της δημοσιότητας είναι αυτή ενός πατέρα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκε το σχολείο του παιδιού του, στο οποίο δεν είχαν επιτρέψει την είσοδο, διότι δεν φορούσε μάσκα και δεν είχε κάνει τεστ, με σκοπό να επιβάλει στη διευθύντρια πρόστιμο 2,7 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο πατέρας υποστήριξε πως πήγε στο σχολείο για να κάνει επίδοση της «σύμβασης των “Ελλήνων Αυτόχθονων Ιθαγενών” με ένα διαβιβαστικό και τον αριθμό πρωτοκόλλου».

Αλλη περίπτωση είναι αυτή μιας 51χρονης αρνήτριας φυσικοθεραπεύτριας στο Ηράκλειο Κρήτης, που, αν και σε αναστολή εργασίας ως ανεμβολίαστη, συνέχιζε να πηγαίνει στη δουλειά της, επικαλούμενη τους «Ελληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», κόβοντας πρόστιμα στα στελέχη της τοπικής δημοτικής Αρχής.

Ποιοι είναι

Γρήγορα η δράση των διαχειριστών της εν λόγω ιστοσελίδας μπήκε στο στόχαστρο αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών, προκειμένου να μπει φρένο σε αυτήν. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ερευνούσε την επίμαχη ιστοσελίδα.

Τελικά, οι αρμόδιες Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα δύο πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτήν, διαπιστώνοντας πως είχαν σχέσεις και με τον επικεφαλής της «Ελλήνων Συνελεύσεως».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό, πρώην συνομιλητή του Αρτέμη Σώρρα, και έναν πρώην υποψήφιο βουλευτή Ξάνθης της «Ελλήνων Συνελεύσεως». Αυτά τα δύο πρόσωπα εμφανίζονται σε βίντεο, που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να προτρέπουν τους θεατές να προχωρήσουν σε αυτό που ήδη ονομάζουν ανάκληση αντιπροσώπευσης, να αμφισβητήσουν, δηλαδή, τον ρόλο της κυβέρνησης, των βουλευτών, των δικαστών και όλους τους κανονισμούς σχετικά με την πανδημία. Για οδηγίες παραπέμπουν στην ιστοσελίδα και, μάλιστα, καλούν σε συγκρότηση σχετικών επιτροπών ανά δήμο.

Οι ίδιοι βέβαια αρνούνται κάθε σχέση με τον καταδικασθέντα για απόπειρα απάτης εις βάρος του Δημοσίου Αρτέμη Σώρρα. Ωστόσο η ρητορική τους εμφανίζει πάρα πολλές ομοιότητες με όσα υποστήριζε ο ιδρυτής της «Ελλήνων Συνελεύσεως». Τα κοινά αυτά σημεία ωστόσο είναι προφανή από τα όσα ισχυρίζονται.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, και στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αναρτημένα βίντεο και φωτογραφίες που καταδεικνύουν τη σχέση τους με την οργάνωση του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος είχε στήσει όλη τη δράση του πάνω στο μύθευμα πως είχε την οικονομική δυνατότητα να ξεπληρώσει πλήρως το χρέος του ελληνικού κράτους, με ομόλογα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα πρόσωπα αυτά, τα οποία στη συνέχεια εμφανίζονται σε διάφορα έγγραφα της ιστοσελίδας που μπήκε στο στόχαστρο των αρμόδιων Αρχών, κάποια στιγμή αποχώρησαν από τον φορέα του Αρτέμη Σώρρα και δημιούργησαν τους «Ελληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», που, όπως δηλώνουν, δεν είναι κόμμα και δεν έχουν αρχηγό. Ωστόσο, βάδισαν πάνω στην πεπατημένη των εξωδίκων Σώρρα, προκειμένου να στήσουν τη δική τους «φάμπρικα»