Τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, παρά τη στείρα και ατεκµηρίωτη σχετική φιλολογία, όχι µόνον δεν έχουν µετατραπεί σε µονοθεµατικά, ως προς την υποδοχή και την αντιµετώπιση ασθενών µε νόσο COVID-19, αλλά, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δίνει στα «Π» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, οι non COVID-19 ασθενείς είναι εκείνοι οι οποίοι υπερτερούν καθαρά µεταξύ του συνόλου των ασθενών που προσέρχονται στο ΕΣΥ της χώρας.

Συγκεκριµένα, τα στοιχεία της κ. Γκάγκα από το σύνολο των νοσοκοµείων του ΕΣΥ, τα οποία ανήκουν στην αρµοδιότητα της διοίκησης της 4ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, δείχνουν ότι περίπου 41.000 ασθενείς αντιµετωπίστηκαν, κατά τη διάρκεια του περασµένου Νοεµβρίου, από τα τµήµατα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκοµείων της 4ης Υ.ΠΕ., εκ των οποίων µόνον περίπου 11.000 εξετάστηκαν και αντιµετωπίστηκαν ως ύποπτα περιστατικά της νόσου COVID-19.

1_4
   Επίσης, 19.974 non COVID-19 ασθενείς εισήχθησαν και νοσηλεύτηκαν, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της 4ης ΥΠΕ, ένα σύνολο ασθενών το οποίο ήταν αυξηµένο κατά 14% σε σχέση µε τα αντίστοιχα περιστατικά του µήνα Νοεµβρίου.

Αξίζει να σηµειωθεί, µάλιστα, ότι οι εισαγωγές ασθενών µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της 4ης Υ.ΠΕ., κατά τη διάρκεια του περασµένου Νοεµβρίου, ήταν αυξηµένες κατά 75% σε σχέση µε τις αντίστοιχες εισαγωγές που πραγµατοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασµένου Σεπτεµβρίου, καθώς και αυξηµένες κατά 37% σε σχέση µε τις αντίστοιχες εισαγωγές που πραγµατοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασµένου Οκτωβρίου.

Σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία της κ. Γκάγκα για τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, αρµοδιότητας της διοίκησης της 4ης Υ.ΠΕ. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, 497 ασθενείς έχασαν κατά τη διάρκεια του περασµένου Νοεµβρίου τη µάχη για τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου COVID-19 στα εν λόγω ιδρύµατα, ενώ µόνον 2.395 ήταν το σύνολο των ασθενών µε νόσο COVID-19 οι οποίοι εισήχθησαν τον περασµένο Νοέµβριο για νοσηλεία στα εν λόγω νοσοκοµεία του ΕΣΥ, σύνολο το οποίο ήταν αυξηµένο κατά 78,7% σε σχέση µε τις αντίστοιχες εισαγωγές ασθενών µε νόσο COVID-19 που πραγµατοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασµένου Οκτωβρίου.

2_3
   Τέλος, κατά τη διάρκεια του Νοεµβρίου επίσης, νοσηλεύτηκαν στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, αρµοδιότητας της διοίκησης της 4ης Υ.ΠΕ. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, 27 έγκυες και λεχωίδες γυναίκες µε νόσο COVID-19, ενώ το 89% των ασθενών µε πολύ σοβαρή νόσο οι οποίοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκοµείων της 4ης ΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είναι ανεµβολίαστοι.

Τα στοιχεία προ πανδημίας

Η κ. Γκάγκα, αναφερόµενη στα ως άνω στοιχεία, εξηγεί στα «Π» ότι «το ΕΣΥ της χώρας µας όχι µόνο µονοθεµατικό δεν είναι, αλλά έχει ουσιαστικά επανέλθει στους ρυθµούς που λειτουργούσε πριν ξεσπάσει η πανδηµία, αφού, σε αντίθεση µε το πρώτο διάστηµα, οι πολίτες δεν φοβούνται πλέον να απευθυνθούν στις δηµόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Η κίνηση των nonCOVID περιστατικών στα νοσοκοµεία είναι ίδια µε αυτήν που παρατηρούνταν και πριν από την πανδηµία. Είναι σαφές ότι το ΕΣΥ δεν έχει γίνει µονοθεµατικό και φροντίζει απρόσκοπτα όλους τους ασθενείς για όλα τα προβλήµατα υγείας. ∆εν υπάρχουν αναβολές σε επείγοντα χειρουργεία, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις κρίσιµων θεραπειών και, όπου υπάρχει ανάγκη, χειρουργεία µεταφέρονται σε άλλα νοσοκοµεία».