Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ και φέρνει ένα «λευκό» σαββατοκύριακο με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους τόσο στις βόρειες περιοχές όσο όμως και στην Αττική.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ η διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες που θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Η Κάρμελ λοιπόν θα φτάσει το Σαββάτο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

Πού θα πέσει χιόνι

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m). Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η ΕΜΥ επί του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης, το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται το πρωί του Σαββάτου, με κέντρο της περιοχή της Ρόδου, κινείται νοτιοανατολικά προς την περιοχή της Κύπρου και βαθαίνει ως αποτέλεσμα της δυναμικής αστάθειας που επικρατεί στην μέση ατμόσφαιρα.

Καρμελ-Σαββατο

Γιατί ονομάστηκε Κάρμελ

Η συγκεκριμένη ονομασία της κακοκαιρίας βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων των υφέσεων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους που μετέχουν στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών κακοκαιριών. Αποτελεί το τρίτο όνομα του καταλόγου και είναι ονομασία που δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το όνομα «Κάρμελ» παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος και το όνομα συναντάται εκτός από το Ισραήλ και στη Κύπρο, μεταξύ του Μαρωνίτικου πληθυσμού. Η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Εκεί βρίσκονται πολλές πόλεις, κυρίως η πόλη της Χάιφα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. Το όνομα του σημαίνει φυτεία, οπωρώνας, ή κήπος.