Ώρες αγωνίας για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, που από το βράδυ της Τετάρτης νοσηλεύεται στο θεραπευτήριο «Υγεία». Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 81χρονος τέως μονάρχης είχε υποστεί σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα όμως με τη γνωμάτευση του ιατρικού προσωπικού του «Υγεία», ο Κωνσταντίνος νοσηλεύεται με πνευμονία, η οποία προκλήθηκε από εισρόφηση και για αυτόν το λόγο του παρέχεται οξυγόνο.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή και λόγω του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού του. Για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή, από το βράδυ της Τρίτης, ενημερώθηκαν και τα παιδιά του, που όλα, εκτός από τον Νικόλαο, μένουν στο εξωτερικό.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο σπίτι του Κωνσταντίνου στο Πόρτο Χέλι, όπου και μένει μόνιμα μαζί με τη σύζυγό του Άννα-Μαρία. Ο τέως βασιλιάς αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου Αργολίδας, όπου και έγινε η πρώτη διάγνωση, που έκανε λόγο για ισχαιμικό επεισόδιο. Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας έκριναν ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Η Άννα-Μαρία επικοινώνησε αμέσως με τον Νικόλαο, που μένει μόνιμα στην Αθήνα, και αμέσως αποφάσισαν τη μεταφορά του στο θεραπευτήριο «Υγεία», όπου έχει νοσηλευτεί κι άλλες φορές και οι γιατροί εκεί γνωρίζουν το ιστορικό του.

Η πρώτη διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του τέως μονάρχη διενεργήθηκε από το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου της Αργολίδας και έκανε λόγο για ισχαιμικό επεισόδιο, μία διάγνωση όμως που δεν επιβεβαιώθηκε αργά προχθές το βράδυ από το ιατρικό προσωπικό του «Υγεία».

Έξω από την Επίδαυρο τον παρέλαβε το ασθενοφόρο του «Υγεία» και διακομίστηκε στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται. Αμέσως άρχισε πλήρης εργαστηριακός έλεγχος, με τους θεράποντες ιατρούς του να καταλήγουν, λίγες ώρες αργότερα, στη γνωμάτευση ότι δεν πρόκειται για ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά για πνευμονία, η οποία προκλήθηκε από εισρόφηση.

Στο πλευρό του τέως βασιλιά βρίσκονται ο γιος του Νικόλαος και η σύζυγός του, Άννα-Μαρία, ενώ εκτός των παιδιών του, Παύλου, Αλεξίας, Φίλιππου και Θεοδώρας, συνεχή ενημέρωση έχουν και οι αδελφές του, Σοφία και Ειρήνη, οι οποίες και βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά δεν εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο, λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό.

* Τα προβλήματα υγείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ξεκίνησαν το 2009, όταν έκανε και την επέμβαση καρδιάς. Τότε είχε υποβληθεί σε διπλή επέμβαση καρδιάς στο νοσοκομείο Ουέλιγκτον του Λονδίνου. Η πρώτη επέμβαση αφορούσε στην αντικατάσταση βαλβίδας, ενώ είχε γίνει και διάνοιξη αορτής. Το καλοκαίρι του 2013, νοσηλεύτηκε και πάλι με καρδιολογικά προβλήματα, μετά από ένα λιποθυμικό επεισόδιο που είχε. Η κατάστασή του επιβαρύνθηκε τον Νοέμβριο του 2016, όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, που του άφησε κινητικά προβλήματα, γι’ αυτό και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Την τελευταία φορά που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Υγεία» ήταν τον Ιούνιο του 2019. Να σημειωθεί ότι η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Κωνσταντίνου ήταν τον περασμένο Οκτώβριο στο γάμο του μικρού του γιου, Φίλιππου, με τη Νίνα Φλορ στη Μητρόπολη Αθηνών και παραβρέθηκε και σε όλα τα επίσημα τραπέζια.

Οι γιατροί του εμφανίζονται καταρχάς αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του, με κάποιους να λένε ότι αν συνεχίσει έτσι, είναι πιθανό ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα να πάρει εξιτήριο. Ωστόσο, δεν μπορούν να είναι απόλυτοι, λόγω του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού του και της ηλικίας του.

*Δημοσιεύτηκε στην OnTime