Με αφορμή τον σάλο που έχει προκληθεί με τον γιατρό που απέτρεπε ασθενείς να νοσηλευτούν, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, Θόδωρος Βασιλακόπουλος υπενθυμίζει ότι είναι παράνομο να λειτουργεί ιατρείο ιδιώτης γιατρός που είναι ανεμβολίαστος και καλεί όλους τους πολίτες να ακούν μόνο την ιατρική κοινότητα που ομόθυμα καλεί σε εμβολιασμό.

Δεν θα βοηθούσε ένα νέο lockdown


Τα μέτρα έχουν να κάνουν με το να καθυστερήσουν την έλευση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον
, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Αν τα κλείσουμε όλα με lockdown δεν θα πετύχουμε εξαφάνιση της πανδημίας. Κάθε φορά το κλείσιμο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα θα βοηθούσε η αύξηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος και αναφερόμενος στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους διευκρίνισε:

Το rapid test δεν έχει διαφορετική λειτουργία από το self test αφού η μόνη διαφορά είναι ότι το κάνουν επαγγελματίες υγείας σε μεγαλύτερο βάθος εντός της ρινικής κοιλότητας, είπε ο πνευμονολόγος.

Με αφορμή το Ισραήλ που προχωρά στην τέταρτη δόση για υγειονομικούς και πολίτες άνω των 60 ετών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι οι δόσεις έχουν τη λογική να κρατάμε ψηλά τον δείκτη αντισωμάτων, όπως και με το εμβόλιο της γρίπης που κάθε χρόνο προσαρμόζεται σε αλλαγές. Γύρω στην Άνοιξη θα ανακοινωθεί το προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη Όμικρον εμβόλιο, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Στην ερώτηση αν μπορεί να προσαρμοστεί το εμβόλιο στον αριθμό των αντισωμάτων που έχει ο καθένας μας ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων δεν συνδέεται άμεσα με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο.

«Θα είχε σημασία να φτιάξουμε ειδικούς αλγορίθμους για το ποιοι χρειάζονται μια δόση ακόμη. Η ελπίδα είναι ότι δεν θα πάμε μόνο σε προσαρμοσμένα, αλλά σε εμβόλια που θα πιάνουν όλους τους κοροναϊούς και στο μέλλον γιατί θα φτιάχνονται εναντίον των περιοχών του κοροναϊού που δεν αλλάζουν», ανέφερε.




Γιατί νοσούν με την Όμικρον σε δύο ημέρες


«Δύσκολο να γίνει αντίστοιχη μελέτη, είπε ο πνευμονολόγος, τονίζοντας ότι είναι ευχάριστο ότι στη Νότια Αφρική μπαίνουν σε ύφεση αν κι εκεί είναι νότιο ημισφαίριο και ξεκινά το καλοκαίρι. Η λογική λέει ότι ο κοροναϊός δεν θα σκοτώνει περισσότερο γιατί ο νεκρός δεν μεταδίδει, εξαφανίζεται», είπε ο πνευμονολόγος.

Δύο χειρουργικές αν δεν έχουμε μάσκα προστασίας 95% «ΚΝ-95» ή υφασμάτινη μαζί με χειρουργική, είναι η συμβουλή του Θόδωρου Βασιλακόπουλου, ενώ επανέρχεται η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Κατσίβελας: Καμπανάκι για την αιμοδοσία


Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που μίλησε επίσης στην ΕΡΤ κάλεσε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να δώσουν αίμα, τονίζοντας ότι κάθε φορά που ανακοινώνονται νέα μέτρα καταρρέουν οι εθελοντικές αιμοληψίες.

«Το αίμα δεν μπορεί να συντηρηθεί πάνω από 40 ημέρες, αν μια εβδομάδα δεν πάμε καλά, αυτό θα το αντιμετωπίσουμε», είπε καλώντας τους πολίτες να δώσουν «δέκα λεπτά από τις γιορτές για αιμοδοσία».

Πηγή: ertnews.gr