Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
Δημοσθενης_Σαρηγιαννης
Ελλάδα

«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Στέλνει έκθεση για γενικό lockdown στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η έκθεση θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης φαίνεται βέβαιος ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορoναϊού.

Ο καθηγητής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα μας και κατέληξε στο άνωθεν συμπέρασμα βασιζόμενος σε πολυπαραγοντικά μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους.

Εξ ου και στέλνει ανάλογη έκθεση στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου. Ενδεχομένως, όμως, να έχει αποσταλεί από τον ίδιο και αύριο Πέμπτη.

Σήμερα το πρωί ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ-3, ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο.

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι μιλάει με μεγάλη βεβαιότητα.

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.

Σε ποιες περιοχές θα εντοπιστεί μεγάλο πρόβλημα

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.