Μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση υλοποιείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του 2022. O λόγος για τη δικαστική Αστυνομία, ένα πάγιο αίτημα δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, το οποίο θα λάβει «σάρκα και οστά» μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», η ψήφιση των σχετικών διατάξεων αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατο ψήφισμά της, μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσής της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έθεσε εκ νέου το αίτημα για τη σύσταση της δικαστικής Αστυνομίας, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο σημαντική θεωρείται η λειτουργία της για την υποβοήθηση του έργου δικαστών και εισαγγελέων από τους λειτουργούς της Θέμιδος.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή σε εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως το οικονομικό έγκλημα, η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος


Η δικαστική Αστυνομία συνιστά μια ιδιαίτερη διοικητική υπηρεσία που έχει αστυνομικό χαρακτήρα και διευκολύνει τους δικαστικούς λειτουργούς στον χειρισμό σοβαρών υποθέσεων. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο, καθώς αποτελεί παγκόσμια πρακτική. Συγκεκριμένα, δικαστική Αστυνομία λειτουργεί και είναι ενεργή σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σε τροχιά υλοποίησης

Με την έναρξη του νέου έτους, το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης της σύστασης και λειτουργίας της δικαστικής Αστυνομίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, πρόκειται στις αρχές του 2022 να συγκροτήσει ομάδα εργασίας προκειμένου να κάνει πραγματικότητα αυτό που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες προγραμματίζεται, αλλά μένει στα χαρτιά. Η ομάδα εργασίας θα αξιοποιήσει το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που λειτούργησε το 2018, θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και θα καταρτίσει τον «οδικό χάρτη» προκειμένου μέχρι τα τέλη του 2022 η δικαστική Αστυνομία να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα στα δικαστήρια όλης της χώρας.

Μάλιστα, η υλοποίηση της μεταρρύθμισής της αποτελεί προϋπόθεση και για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.

Από τα χρόνια του Όθωνα

Σε κάθε περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και σήμερα για τη σύσταση της δικαστικής Αστυνομίας έχουν λειτουργήσει τέσσερις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, οι οποίες είχαν ως στόχο την κατάρτιση του σχεδίου νόμου προκειμένου αυτό το όραμα δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα. Η τελευταία ολοκλήρωσε το έργο της το 2018. Ωστόσο, ο θεσμός της δικαστικής Αστυνομίας δεν είναι κάτι καινοφανές, καθώς προβλεπόταν ήδη από τα χρόνια του βασιλέως Όθωνα με το Β.Δ. 85/31-12-1836, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Πάντως, για την Ιστορία, η «σφραγίδα» για την ίδρυση της δικαστικής Αστυνομίας μπήκε το 1993, επί υπουργίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη. Ουδέποτε, όμως, υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα που θα άνοιγε τον δρόμο για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης νόμου και στην πράξη και την αλλαγή προς το καλύτερο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Στην παρούσα φάση, πλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχεδιάζει να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση που οι καλά γνωρίζοντες τον χώρο της Δικαιοσύνης επισημαίνουν πως θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της. Άλλωστε, στόχος της δικαστικής Αστυνομίας είναι η ενίσχυση και η υποβοήθηση του έργου δικαστών και εισαγγελέων, με επιστήμονες και πραγματογνώμονες οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο τους και θα τους «λύσουν» τα χέρια, ειδικά σε υποθέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, όπως τα οικονομικά εγκλήματα ή οι σοβαρές πολυδαίδαλες ποινικές υποθέσεις τις οποίες στην πράξη καλείται να λύσει ένας δικαστικός λειτουργός, με τη βοήθεια ενός μόνου δικαστικού υπαλλήλου και ενώ ταυτόχρονα χειρίζεται και δεκάδες άλλες υποθέσεις.

Επιπλέον, όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ της δικαστικής Αστυνομίας επιμένουν πως η ίδρυσή της είναι επιβεβλημένη και θα συμβάλει αποφασιστικά στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος, ενώ, ταυτόχρονα, θα αποδεσμεύσει αστυνομικές δυνάμεις από καθήκοντα που θα αναλάβουν οι νέοι υπάλληλοι.

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συμβολή της και στην προεργασία των υποθέσεων ειδικά σε εξειδικευμένα αντικείμενα (οικονομικό έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος). Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στη δικαστική Αστυνομία θα βεβαιώνουν αξιόποινες πράξεις, θα μπορούν να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες και θα έχουν ρόλο στην προανάκριση, αλλά και στη φύλαξη των δικαστηρίων. Με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τους δικαστές και τους εισαγγελείς, οι οποίοι καλούνται να χειριστούν σοβαρές υποθέσεις, χωρίς καμία, μέχρι και σήμερα, ουσιαστική βοήθεια. Το αποτέλεσμα είναι οι υποθέσεις να «βαλτώνουν» και η απονομή της δικαιοσύνης να καθυστερεί υπέρμετρα. Κάτι στο οποίο το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να βάλει πλέον οριστικό τέλος.