Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο προστασίας για τη δημόσια υγεία εναντίον της ανησυχητικής εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. 

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάσκας τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, πολλοί ήταν όμως εκείνοι που αδιαφόρησαν για αυτό με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πολίτες που βγήκαν να κάνουν βόλτα στην Ερμού χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με μάσκες. Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσε η περίπτωση αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη που «συνελήφθη» να κόβει πρόστιμο για μη χρήση μάσκας, ενώ δεν φορούσε ούτε ο ίδιος.

Μάσκα παντού για όλους

Ειδικότερα, και όσον αφορά στη χρήση της μάσκας από σήμερα παραμονή Χριστουγέννων καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς (συμπεριλαμβανομένης της διασκέδασης και των γυμναστηρίων), λόγω της μεγάλης κινητικότητας λόγω των εορτών.

Τι ισχύει για την εστίαση -Πότε θα επιτρέπεται να μην φοράμε

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογράμμισε ότι υπάρχει σύσταση για χρήση της μάσκας για όσο διάστημα οι πελάτες δεν κάθονται, δηλαδή μέχρι να καθίσουν στο τραπέζι τους.

Πού επιβάλλεται διπλή μάσκα ή ενισχυμένη ΚΝ-95

Επίσης, από σήμερα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95 (ΚΝ-95) στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στην ΚΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα σχετικά με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, περιγράφεται και το πλαίσιο λειτουργίας στις εκκλησίες. Σύμφωνα με το ΦΕΚ από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

«Τσουχτερά» πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης

Σε περίπτωση παράβασης προβλέπονται πρόστιμα 300 ευρώ, όπως συνέβαινε όταν ίσχυε η υποχρέωση μόνο για τους εσωτερικούς χώρους.

Το διοικητικό πρόστιμο για τις μάσκες δεν είχε πάψει ποτέ να ισχύει, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν πως η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους.

Πλέον, με την αλλαγή των μέτρων, το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται και για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.