Ο μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος, κος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Ο κ. Αποστολακόπουλος μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «Αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται ότι πάνε θα επικρατήσει το καλό σενάριο. Δηλαδή αν η νόσος είναι ηπιότερη, αν νοσήσει πάρα πολύς κόσμος ταυτόχρονα στους επόμενους έξι μήνες και αν πετύχουμε μια εμβολιαστική κάλυψη σε όλο τον κόσμο, παγκόσμια, η οποία να είναι επαρκή τότε ίσως να μπορούμε μιλάμε για μια πανδημία η οποία θα περάσει το στάδιο της ενδημίας και θα είναι ένας ιός όπως πολλοί άλλοι ιοί που μας απασχολούνε. Είναι απαραίτητες όμως οι εξής προϋποθέσεις πρώτον ο εμβολιασμός να αφορά όλο τον κόσμο, παγκόσμια και το λέγαμε και παλιότερα ότι αν δεν εμβολιαστεί η Αφρική εκεί θα είναι ένα εργαστήριο στο οποίο θα παράγονται συνέχεια μεταλλάξεις οι οποίες θα κάνουν την καταπολέμηση της πανδημίας ολοένα και πιο δύσκολή».

Και πρόσθεσε ότι «Η νοσηρότητα φαίνεται ότι είναι πιο ήπια αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί αν η νοσηρότητα είναι τέτοια που νοσήσει πάρα πολύς κόσμος σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο για όποια χώρα θα συμβεί αυτό και φαίνεται ότι συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη».

Σχετικά με το αν είναι πιο ήπια, απάντησε πως «Βεβαίως πρώτα απ’ όλα γιατί αυτό φαίνεται ότι γίνεται στους εμβολιασμένους, σε αυτούς δηλαδή οι οποίοι έχουν κάποιου είδους ανοσίας από το εμβόλιο και δεύτερον διότι ορισμένοι από αυτούς οι οποίοι θα νοσήσουν, θα νοσήσουν σοβαρά. Εάν με τον ρυθμό της μετάδοσης που έχει, που είναι τρομακτικά μεγάλος, νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ταυτόχρονα και ορισμένοι εκ αυτών νοσήσουν σοβαρά το πρόβλημα αναλογικά θα είναι πολύ μεγάλο για το σύστημα υγείας γιατί θα υπάρχουν πάρα πολλές εισαγωγές που θα πρέπει να γίνουν. Και από τους ανεμβολίαστους και από τους εμβολιασμένους».

Αναφορικά με τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα, ο κ. Αποστολακόπουλος είπε πως «Αν στην Ελλάδα δεν ήταν η εορταστική περίοδος, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία, δεν θέλω να αμφιβάλει κανείς ότι τα μέτρα θα τα είχαμε λάβει 15 μέρες πριν. Και αν τα είχαμε λάβει 15 μέρες πριν η χώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα και θα «υποδεχόταν» την Όμικρον με πολύ καλύτερες συνθήκες όμως η γρίφος ο οικονομικός είναι δυσεπίλυτος για πάρα πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Κάναμε την επιλογή να μείνει η οικονομία ανοιχτή. Θεωρώ ότι ποτέ δεν είναι αργά να πάρουμε ένα μέτρο οπότε πρέπει τώρα, άμεσα, να ληφθούν τα μέτρα και να μην περιμένουμε στις 3 του μήνα. Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε τα μέτρα τώρα και να μην περιμένουμε ούτε μια εβδομάδα για να πάρουμε τα περαιτέρω μέτρα τα οποία ακούω ότι θέλει να λάβει η κυβέρνηση, όσο νωρίτερα τα πάρουμε τόσο καλύτερα είναι. Εγώ μιλάω σαν γιατρός δεν μπορώ να μιλήσω λύνοντας το γρίφο που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση σε σχέση με την οικονομία. Ιατρικά κρατώντας τον κόσμο μακριά τον ένα από τον άλλο υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες διασποράς του ιού. Αν κάνουμε αυτό θα έχουμε καλά αποτελέσματα, αν δεν το κάνουμε δυστυχώς τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα πέσει ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων, ένα τσουνάμι κρουσμάτων μέσα στον επόμενο μήνα και αυτό θα είναι σίγουρα ένα πρόβλημα για το σύστημα υγείας και όλους εμάς».

Τέλος, αναφορικά με τον εμβολιασμό υποστήριξε ότι «Ευτυχώς ο κόσμος κατάλαβε, φοβήθηκε, άκουσε τους ειδικούς και ξεκινήσαμε επιτέλους να πηγαίνουμε πολύ καλύτερα στο θέμα του εμβολιασμού. Το κλειδί όμως είναι η τρίτη δόση, πρέπει να γίνει η τρίτη δόση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γιατί αυτή είναι που μας δίνει αυτους τους τύπους των αντισωμάτων τα οποία θα μας προστατεύσουν από την βαριά νόσηση και θα προστατεύσουν το σύστημα υγείας. Πρέπει τώρα να ενταθεί και από την μεριά του κράτους η προσπάθεια του εμβολιασμού δηλαδή να ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα, να γίνονται πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί».