Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και το νέο «μαύρο» ρεκόρ του τελευταίου 24ωρου, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα από τις αρχές του νέου έτους και πως τα κρούσματα θα φτάσουν σε εφιαλτικά νούμερα.

Η αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα έχει σαν αποτέλεσμα λοιπόν την εκτόξευση των κρουσμάτων. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι τα μέσα Γενάρη τα ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 18.000 ενώ ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται θα φτάσουν και τα 30.000 – 35.000.

Ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 κι ανέφερε: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την επιβράδυνση της πανδημίας, όμως η αποκλιμάκωση θα αργήσει. Ο μόνος τρόπος για να δούμε αποκλιμάκωση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η διενέργεια πολλών τεστ, διότι αν βρίσκουμε όσους νοσούν τότε μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της διάδοσης».

Σχετικά με τους διασωληνωμένους που τις τελευταίες ημέρες κατέγραφαν μείωση, ανέφερε πως θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και θα ξεπεράσουν τους 800 γεγονός που θα σημάνει μεγάλο ο υγειονομικό κίνδυνο.

Τέλος, σημείωσε πως οι θάνατοι μετά την αποκλιμάκωση, θα επανέλθουν στους 100 μετά τις 20 Ιανουαρίου.