Αναστάτωση επικρατεί μετά την επίσπευση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού, έπειτα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Έτσι, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μίλησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ήταν αναμενόμενη η αύξηση στα κρούσματα λόγω της Όμικρον.

Ειδικότερα, εξήγησε πως βάσει των δεδομένων από άλλες χώρες: «είναι κάτι που περιμέναμε και δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί να το αποφύγει».

«Τα δεδομένα ακόμα για τη νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες, θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια», σημείωσε ο καθηγητής.

Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος: «Μας ενδιαφέρει και η διάρκεια της νοσηλείας», επισημαίνοντας πως «ένα άλλο πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα καθορίσει και την πορεία των πραγμάτων, είναι το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα βγαίνει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνονται».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο: «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε αν η μόλυνση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον θα μας προφυλάξει από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που συνεχίζει και υπάρχει. Αν επιβεβαιωθεί, θα σκεπάσει τη Δέλτα και θα έχουμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση», τονίζοντας πως αυτό είναι το ευνοϊκό σενάριο.

Οι οδηγίες για τα τραπέζια των γιορτών

Τέλος, ερωτηθείς για τα τραπέζια των γιορτών, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως: «Αν κάποιος είναι καλεσμένος, να κάνει ένα rapid test, όσο και αν αυτό δεν μας προφυλάσσει απολύτως. Αν έχει συμπτώματα κρυολογήματος, να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κόσμο. Να χρησιμοποιούμε μάσκα σχεδόν συνέχεια. Να αερίζουμε τους χώρους και να κρατάμε αποστάσεις».

«Χρειάζεται προσοχή, η ουσία είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί η Όμικρον να μην μεταδίδεται σε δευτερόλεπτα αλλά μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τη Δέλτα», είπε ο κ. Δημόπουλος κι αναφερόμενος στο FDA και τον Άντονι Φάουτσι, είπε ότι: «Τα self test και τα rapid test δεν εξασφαλίζουν απόλυτα το αποτέλεσμα».