Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε κατά την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων με κύριο θέμα τα σχολεία και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει η εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ια τεθούν επί τάπητος από τους ειδικούς οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν προς την κυβέρνηση η οποία θα λάβει τις αποφάσεις.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει συζήτηση για λήψη νέων μέτρων, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Όσο δεν μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει προοπτική για νέα μέτρα. Εάν τελικώς ληφθούν, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και η προστασία τους» είπε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον Antenna.
Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των νοσούντων σήμερα και κυρίως αύριο Τρίτη η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αναλόγως και των εισηγήσεων που θα λάβει από τους ειδικούς. Η πρόθεση είναι, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Άλλλωστε η κυρίαρχη αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι στο σχολικό περιβάλον τα παιδιά βρίσκονται υπό υγειονομική επιτήρηση, ενώ αντιθέτως, εκτός σχολείου ο κίνδυνος να κολλήσουν είναι μεγαλύτερος.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να προηγηθεί rapid αντί για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να γίνονται περισσότερα self test εβδομαδιαίως
Επιπλέον έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα «50% +1» σε «40%+1» θετικά κρούσματα ως προϋπόθεση για να κλείσει ένα τμήμα, αν και υπάρχουν μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλάτο όριο.

«Η θέση μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Λειτούργησαν πάρα πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Την Τετάρτη, στη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα κλειδώσει η εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ σήμερα επαναλειτουργούν κανονικά οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί.