Πέντε ασθενείς, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, μεταφέρθηκαν το τελευταίο πενθήμερο με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας από νησιά του Αιγαίου και τα Ιωάννινα σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων και στo Σωτηρία.

Πιο συγκεκριμένα:

Ένα αεροσκάφος Beechcraft Super King Air B-350C του Σμήνους ΕΚΑΒ της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ/Σ-ΕΚΑΒ) μετέφερε 1 ασθενή από τη Σαντορίνη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αερ.Βάση Ελευσίνος.

  • Ένα αεροσκάφος Beechcraft Super King Air B-350C της 356 ΜΤΜ/Σ-ΕΚΑΒ μετέφερε 1 βρέφος από την Κάρπαθο στη Ρόδο.
  • Ένα αεροσκάφος Beechcraft Super King Air B-350C της 356 ΜΤΜ/Σ-ΕΚΑΒ μετέφερε 2 ασθενείς από την Κω στη Ρόδο και από τη Λήμνο στην Ελευσίνα.
  • Ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ) μετέφερε 1 παιδί από τα Ιωάννινα στην Ελευσίνα.
Συνολικώς, για την εκτέλεση των προαναφερθεισών 4 αποστολών συμπληρώθηκαν 9,5 ώρες πτήσεως.

Ένα σχόλιο από καθαρά επιχειρησιακής – και μόνο – πλευράς. Διαπιστώνεται ότι τα δύο ειδικώς διαμορφωμένα για τη διενέργεια αεροδιακομιδών (MEDEVAC) αεροσκάφη Beechcraft Super King Air B-350C, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που ανήκουν οργανικώς στην 356 ΜΤΜ και πετούν και συντηρούνται από ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Μοίρας, έχουν ενταχθεί πλήρως στις αποστολές αεροδιακομιδών μειώνοντας σημαντικά την καταπόνηση των πτητικών μέσων των μεταφορικών αεροσκαφών των Μοιρών 356 και 354, οι διαθεσιμότητες των οποίων, λόγω των γνωστών προβλημάτων, δεν είναι αυτές που πρέπει.

Να προσθέσουμε επίσης, γιατί δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε, ότι μέλη πληρωμάτων των δύο αυτών αεροσκαφών, όπως και των δύο ελικοπτέρων AW-109 Trekker, είναι και οι ειδικώς εκπαιδευμένοι αεροδιασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι επιβαίνουν δύο ανά αεροσκάφος.