Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκε την Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος πέρασε τις γιορτές στη γενέτειρά του.

Ειδικότερα, ο Θεσσαλονικιός Εβραίος επιστήμονας, συνοδευόμενος από τον γιο του, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις πτέρυγες του μουσείου που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Μηνά και να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Μάλιστα, φωτογραφήθηκε όλα με στελέχη και με εργαζόμενους στην κοινότητα που του το ζήτησαν, ενώ έγραψε τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών.

mpourla100
mpourla200
mpourla300

 Μιλώντας στο τοπικό ενημερωτικό μέσο voria.gr, ο κ. Μπουρλά δήλωσε συγκινημένος από την περιήγησή του στο μουσείο, το οποίο, όπως είπε, επισκέφτηκε για πρώτη φορά.
Αργότερα, ο κ. Μπουρλά είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Thess Intec A.E., Νίκο Ευθυμιάδη, και το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Τα στελέχη του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς ανέπτυξαν στον κ. Μπουρλά τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη του κέντρου έρευνας και καινοτομίας στην έκταση των 760 στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανέφεραν στον ίδιο και στον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει με το ισραηλινό Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheba, προκειμένου να δημιουργήσει ένα “πάρκο μέσα στο πάρκο”, στο οποίο θα εγκατασταθούν εταιρείες και επιστήμονες από το Ισραήλ.

«Θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Μπουρλά για το πρόγραμμα και τα σχέδιά μας και ιδιαίτερα για τον στόχο μας να δημιουργήσουμε ένα “πάρκο μέσα στο πάρκο” σε συνεργασία με το τεχνολογικό πάρκο του Ισραήλ», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε ότι για το διάστημα από 1 έως 5 Μαρτίου προγραμματίζεται επίσκεψη στο Ισραήλ, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ισραήλ, ο οποίος θα βρίσκεται για επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από 7 ώς 9 Απριλίου. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε κάνει κάποια βήματα που να μας επιτρέψουν να υπογράψουμε την τελική σύμβαση», ανέφερε στη Voria.gr.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό της Thess Intec A.E. για το επόμενο διάστημα, ο κ. Ευθυμιάδης σημείωσε, ότι το καλοκαίρι αναμένεται το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης στην έκταση.

«Από εκεί και πέρα θέλουμε έναν χρόνο για να κάνουμε τις υποδομές κι άλλον έναν χρόνο για να κάνουμε τα πρώτα πέντε κτήρια. Αυτό είναι μόνο το 10%. Το υπόλοιπο 90% θα αναπτυχθεί από εταιρείες, όπως το Beersheba. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με περίπου 100 εταιρείες, που καλύπτουν όλο το υπόλοιπο κομμάτι. Ό,τι θα χτίσουμε, δηλαδή, είναι ήδη νοικιασμένο, γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ», ανέφερε ο κ. Ευθυμιάδης.

Τέλος, οι κ.κ. Ευθυμιάδης και Κωνσταντόπουλος πρόσφεραν στον κ. Μπουρλά ως δώρο το γούρι του 2022.