Προς επέκταση η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες - Τι εξετάζουν ειδικοί και κυβέρνηση
Στο επίκεντρο οι πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας
Ο προβληματισμός με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων είναι τα ζητήματα που φαίνεται ότι απασχολούν ειδικούς και κυβέρνηση με νέες αποφάσεις να λαμβάνονται και να ανακοινώνονται αύριο μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός, αλλά και οι ειδικοί, εκπρόσωποι της Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος βηματισμός για την εξέλιξη της πορείας του κοροναϊού με τις λιγότερες δυνατόν συνέπειες στο σύστημα Υγείας, αλλά και στους σκληρούς δείκτες.
Την ίδια στιγμή ωστόσο ολοένα και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας άφησε και ο υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Θάνος Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.
«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση» ξεκαθάρισε.
Καπραβέλος-Γεροτζιάφας: Μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Αγωνιώδεις προειδοποιήσεις κάνουν οι ειδικοί να μην υποτιμηθεί η μετάλλαξη Όμικρον που καλπάζει και στη χώρα μας.
Για τις επιπτώσεις της μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, και Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
«Το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπανικολάου είχαμε δύο διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ. Και οι δύο ήταν ανεμβολίαστοι και με υποκείμενα νοσήματα» τόνισε ο κ. Καπραβέλος υπογραμμίζοντας ότι οι ΜΕΘ υφίστανται αφόρητη πίεση. «Το χειρότερο σενάριο της πανδημίας είναι μπροστά μας» προειδοποίησε. Οπως εξήγησε, όλη η ανθρωπότητα ανησυχεί για τη νοσηρότητα της Όμικρον. «Ακόμη και εάν με την Όμικρον τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν έχουμε δει τη νοσηρότητα αυτής της έκρηξης των κρουσμάτων». Πρόσθεσε δε ότι κινδυνεύουν και οι υποδομές λόγω κρουσμάτων καθώς λιγοστεύει το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί ελαφρά και πρέπει να μπει σε καραντίνα.
«Δεν ξέρουμε πώς θα ξημερώσει αύριο η μέρα» πρόσθεσε. Τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αλλά και της παράτασης στο άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες.
Από την πλευρά του και ο κ. Γεροτζιάφας επεσήμανε την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού. Οπως εξήγησε την μετάλλαξη Όμικρον την περνούν πιο ελαφρά οι εμβολιασμένοι και επεσήμανε ότι στη Γαλλία θα ψηφιστεί νόμος υποχρεωτικότητας μεθαύριο, παρότι το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 90%.