Ουρές έξω από κέντρα υγείας, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα για ένα μοριακό τεστ παρατηρούνται και σήμερα Τρίτη από πολίτες που είτε ήδη έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα σελφ τεστ στα χέρια τους, είτε γιατί έχουν συμπτώματα, είτε γιατί χρειάζονται το αρνητικό τεστ για να εργαστούν.

Τη Δευτέρα η αναμονή ξεπερνούσε τις 3 ώρες σε πολλά σημεία. Στον Άγιο Δημήτριο η ουρά κάλυψε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ στην Καλλιθέα μέχρι το μεσημέρι ένα στα τρία τεστ έβγαινε θετικό. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου ουρές σχηματίστηκαν -όπως και σήμερα- στα σημεία όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ κάνουν rapid τεστ.

Προβληματισμός, ωστόσο, προκαλεί το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σήμερα Τρίτη για νέα διατίμηση στα PCR τεστ.

Πληροφορίες για κόστος στα 40 - 50 ευρώ


Για ένα rapid test σε φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, οι τιμές σήμερα ξεκινούν από πέντε ευρώ και φθάνουν τα δέκα, ενώ η φθηνότερη τιμή στα PCR αυτή τη στιγμή είναι στα 60 ευρώ, ωστόσο κάποια διαγνωστικά κέντρα κοστολογούν ταχείες υπηρεσίες PCR test 80 ευρώ και κατ’ οίκον υπηρεσίες στα 120 ευρώ.

Τη Δευτέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την τιμή των μοριακών τεστ. Πληροφορίες θέλουν το πλαφόν που θα ανακοινωθεί για το μοριακό τεστ να κυμαίνεται στα 40-50 ευρώ.




«Όσον αφορά τα PCR πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ», τονίσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο pcr test έχουν «κλειδώσει» στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα» είχε δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η ΕΡΓΑΝΗ δεν αναγνωρίζει το θετικό rapid

Στο μεταξύ, στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό μετά από τη διενέργεια rapid test.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί σε rapid test δεν χρειάζεται να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, ένα rapid test το οποίο θα είναι θετικό και θα αναρτηθεί στο σύστημα Εργάνη από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα θα ήταν αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την καραντίνα.

Το πρόβλημα, όμως, είναι πως το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), γεγονός που αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει και είναι εμβολιασμένοι.

Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και εφόσον είναι θετικό, το καταθέτουν για να λάβουν τις πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας, κάτι που δεν μπορούν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να κάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.