Η σαρωτική επέλαση της πανδημίας με τους δεκάδες συμπολίτες μας που χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή ανάγκασε και τον δήμο Ωραιοκάστρου να προχωρήσει στη διάνοιξη νέων τάφων στα κοιμητήρια της περιοχής.

  Σύμφωνα με το ThessToday το προηγούμενο έτος ο δήμος Ωραιοκάστρου έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οριοθέτησε 50 τάφους στα κοιμητήρια της κοινότητας που αφορούν θύματα covid.

 Επειδή, όμως, βάσει κανονισμού τα θύματα του κοροναϊού πρέπει να θάβονται αποκλειστικά σε απομονωμένους χώρους των κοιμητηρίων, μακριά από τους λοιπούς τάφους, καθώς και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι θέσεις αυτές καλύφθηκαν σε ποσοστό άνω του 95%, αποφασίστηκε η εκ νέου χωροθέτηση 50 επιπρόσθετων τάφων, φτάνοντας συνολικά στους 100.

 Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Καρασαββίδης, τόνισε στο ThessToday.gr ότι «είχαμε οριοθετήσει 50 θέσεις και τότε λέγαμε ότι ήταν και πολλές. Όμως, τώρα, έχουν απομείνει πολύ λίγοι χώροι κενοί, και γι’ αυτό οριοθετήσαμε άλλους 50 τάφους», δήλωσε χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας την ευχή «να μην χρειαστούν».

 Όπως συνεχίζει ο κ. Καρασαββίδης η απόφαση της οριοθέτησης θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «δεν είναι ότι δεν έχουμε χώρους στα κοιμητήρια. Απλώς, πάντα είναι καλύτερα να έχεις παραπάνω από το λιγότερο».

  Δημιουργία οστεοφυλακίων και εκταφές για πρώτη φορά

 Ο δήμος Ωραιοκάστρου τον προηγούμενο μήνα απέκτησε μετά από πολλά χρόνια -και με υπουργική απόφαση- την κυριότητα των κοιμητηρίων και πλέον έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει οστεοφυλάκια και χωνευτήρι, ώστε αργότερα να γίνουν εκταφές για να προκύψει περισσότερος χώρος στα κοιμητήρια.

 «Προτιθέμεθα το επόμενο χρονικό διάστημα -και αφού πήραμε και την κυριότητα του χώρου- να κάνουμε οστεοφυλάκια και χωνευτήρι ώστε να αρχίσουμε σιγά-σιγά και τις εκταφές», τόνισε ο κ. Καρασαββίδης, επισημαίνοντας ότι αυτές θα αφορούν «πολύ παλιούς τάφους, ξεκινώντας από το 1980, 1990 και ανάλογα με τις ανάγκες θα πλησιάζουμε πιο κοντά χρονικά».

 Όπως συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου «στα κοιμητήρια της κοινότητας Ωραιοκάστρου ποτέ άλλοτε δεν έγιναν εκταφές σορών, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίστηκε διαχρονικά ζήτημα με τους καλυμμένους χώρους».

 Πηγή: Thess Today