Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, του κλήρου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και πολιτών.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε μετά τη Θεία Λειτουργία, στις 10:00, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, και ακολούθησε επίσημη πομπή μέχρι το παραλιακό μέτωπο, υπό τους ήχους της μπάντας.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε λίγο μετά τις 11:00 στην παλιά παραλία, στη συμβολή της Λεωφόρου Νίκης με την οδό Αγίας Σοφίας, και κολυμβητές από δύο ρυμουλκά πλοία έπεσαν στα νερά για να τον πιάσουν.

Στο πλακόστρωτο της παραλίας είχαν τοποθετηθεί διαχωριστικά κιγκλιδώματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ οι προσερχόμενοι φορούσαν μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, κληρικοί, μέλη εθελοντικών ομάδων κ.ά.Ενας 19χρονος φοιτητής έπιασε τον σταυρό

Τον Σταυρό ανέσυρε από τα κύματα του Θερμαϊκού ο 19χρονος Θεσσαλονικιός, φοιτητής Οικονομικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Ευαγγέλου.

«Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, χρόνια πολλά», ευχήθηκε σε δηλώσεις του.

Συγκινημένοι, οι γονείς του παρακολούθησαν τον ίδιο και τον 28χρονο αδελφό του, γεωπόνο, δόκιμο των Ειδικών Δυνάμεων, στην προσπάθειά τους να πιάσουν τον Σταυρό. Όπως ανέφεραν, ο μεγαλύτερος γιος τους βουτάει για τον Σταυρό ανελλιπώς τα έξι-επτά τελευταία χρόνια.
Τον σταυρό ανέσυρε από τα κύματα του Θερμαϊκού ο 19χρονος Θεσσαλονικιός, φοιτητής Οικονομικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Ευαγγέλου

«Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και ευλογία… σαν να μπήκε ευλογία στο σπίτι μας» δήλωσε ο πατέρας του Σωτήρη, Γιάννης Ευαγγέλου. Η μητέρα τους Ειρήνη Αρβανίτη δήλωσε και εκείνη την υπερηφάνειά της για το γεγονός ότι και τα δύο παιδιά της βουτούν για τον Σταυρό και προσέθεσε: «Φέτος ήταν τυχερός ο μικρός, του χρόνου εύχομαι να είναι και η σειρά του μεγάλου να πιάσει τον Σταυρό. Εύχομαι καλή χρονιά να έχουμε και να φύγει αυτή η λαίλαπα του κορωνοϊού, για να μπορούμε να έρθουμε και πιο κοντά σαν άνθρωποι».


Δηλώσεις επισήμων από τη Θεσσαλονίκη

«Η σημερινή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας ας αποτελέσει αφετηρία για καλύτερες και πιο φωτεινές μέρες για την πατρίδα μας, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, και συνέχισε:

«Με εθνική αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια αντιμετωπίζουμε τις εξωτερικές προκλήσεις, διασφαλίζουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και στις θάλασσές μας και συνεχίζουμε αταλάντευτα την πορεία που χαράξαμε για ανάταξη της οικονομίας και ανάταση της κοινωνίας μας. Χτίζουμε τις βάσεις για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, καλή φώτιση σε όλες και όλους».

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, αλλά και για να οδηγήσουμε τη χώρα μας, το ταχύτερο, στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Μακεδόνες. Είμαι βέβαιος ότι με πίστη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά».

«Σήμερα, μέρα των Φώτων, καλή φώτιση σε όλους και όλες» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, και συνέχισε: «Υπομονή στις δυσκολίες και επιμονή στη δημιουργία για την πόλη και την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων τελέστηκε με τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και σε άλλες μητροπόλεις και ενορίες της Θεσσαλονίκης.