Τι εξελίξεις από το μέτωπο του κοροναϊού μετέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε αρχικά στην τοποθέτησή της ότι παρατηρείται σταθερή πορεία στα κρούσματα, που παραμένουν ψηλά. 

Σε ερώτηση για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, η κ. Γκάγκα είπε ότι: «71 άτομα ανέλαβαν υπηρεσία στην 3η ΥΠΕ και 59 στην 4η»Για τη νοσηλεία ασθενών με Omicron σε ΜΕΘ, η υφυπουργός Υγείας ανέφερε: «Έχουμε εντοπίσει δυο περιπτώσεις μέχρι τώρα».

Σε ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα είπε ανακοίνωσε ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγησή τους: «Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

230.000 πολίτες είναι ενεργά κρούσματα

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, περίπου το 2,5% της χώρας αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο ιός κυκλοφορεί παντού. Σταθεροποίηση της θετικότητας σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 9%.

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά:
  • Μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κατά μία δεκαετία
  • Διασπορά της Όμικρον πέρα από τις μεγαλουπόλεις σε πολλές περιφερειακές ενότητες και στα νησιά
Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%. Ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός. Περισσότερο από 85% που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι.

Ειδικότερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο κυλιόμενος μ.ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη, Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες. Για την Omicron, έρευνα τις Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα. Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ ».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης με την σειρά του είπε: «Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Omicron. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ. Για τα εργαστηριακά τεστ, πρέπει να πούμε πωβς κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή» .