Μια σειρά διαδοχικών θεσµικών πρωτοβουλιών εκ µέρους του υπουργού Υγείας, οι οποίες διαθέτουν πολύ έντονο κοινωνικό «προφίλ» και αφορούν µεγάλες και ειδικές κατηγορίες του πληθυσµού της χώρας, έχει ήδη ανατρέψει όλα τα αρνητικά όσο και βαθιά δογµατικά στερεότυπα µε τα οποία η αντιπολίτευση επιδίωξε από την πρώτη στιγµή να «χρωµατίσει» την πολιτική προσωπικότητα του Θάνου Πλεύρη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πλεύρης, αφού έλαβε το «πράσινο φως» από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο τα θέµατα των δικαιωµάτων των πολιτών αποτελούν πρώτη προτεραιότητα σε όλους τους τοµείς της κυβερνητικής πολιτικής, έγινε ο υπουργός Υγείας εκείνος ο οποίος, έπειτα από πολλά χρόνια διεκδικήσεων και αγώνων εκ µέρους των συγκεκριµένων, ιδιαίτερων κοινωνικών οµάδων, προχώρησε άµεσα στη θεσµοθέτηση µέτρων υπέρ των δικαιωµάτων των συνανθρώπων µας που ζουν µε τον HIV / AIDS, υπέρ των δικαιωµάτων των ηπατοπαθών, των πλέον αδύναµων και «δύσκολων» από τους χρήστες ναρκωτικών, αλλά και υπέρ των µεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα, αλλά στερούνται των νοµιµοποιητικών εγγράφων παραµονής τους στη χώρα µας.

Συγκεκριµένα, διαδοχικές υπήρξαν οι υπουργικές αποφάσεις του κ. Πλεύρη µε τις οποίες οι συνάνθρωποί µας που ζουν µε τον ιό HIV / AIDS, δηλαδή οι οροθετικοί µπορούν να υπάγονται πλέον στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την απρόσκοπτη προµήθεια των πολύτιµων για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους φαρµάκων.

Υπουργική απόφαση του κ. Πλεύρη προβλέπει επίσης ότι όσοι διατηρούν οµοφυλοφιλικές σχέσεις µπορούν κανονικά πλέον να είναι και εθελοντές αιµοδότες, αναστέλλοντας µια απαγορευτική διάταξη, την οποία δεν είχε καταργήσει ούτε καν η προηγούµενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., που εµφανιζόταν ως «άκρως ευαίσθητη» σε τέτοια κοινωνικά ζητήµατα…

Πρόκειται για την τελευταία στη σειρά σχετική θεσµική πρωτοβουλία του κ. Πλεύρη, η οποία δηµοσιεύθηκε την περασµένη ∆ευτέρα στο Φύλλο της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Ακόµα, µε άλλη υπουργική απόφαση του κ. Πλεύρη αναγνωρίζεται πλέον το δικαίωµα των οροθετικών και των ασθενών µε ηπατίτιδα να µπορούν να υιοθετούν παιδιά ή να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας υπέγραψε, πολύ πρόσφατα και µετά τις σχετικές συστηµατικές ενέργειες της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη, την περίφηµη υπουργική απόφαση µε την οποία έγινε πράξη ένα χρόνιο και κυρίαρχο αίτηµα όλων των ανθρώπων που εµπλέκονται στη θεραπευτική αντιµετώπιση των χρηστών ναρκωτικών στη χώρα µας: η εξωνοσοκοµειακή χορήγηση της φαρµακευτικής ουσίας ναλοξόνης, η οποία έχει τη δυνατότητα να σώσει ανθρώπινες ζωές, όταν χορηγηθεί εγκαίρως σε βαρείς χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται σε κατάσταση υπερβολικής δόσης και απειλείται άµεσα η ζωή τους.

Με την ως άνω υπουργική απόφαση, τη ναλοξόνη µπορούν να χορηγούν γιατροί, αλλά και νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, καθώς και το ειδικά εκπαιδευµένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και των σωφρονιστικών καταστηµάτων της χώρας.

Κοροναϊός

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ευρύτατης και πολυεπίπεδης ανάπτυξης του εµβολιαστικού προγράµµατος «Ελευθερία» κατά του νέου κορονοϊού, υπουργική απόφαση του κ. Πλεύρη δίνει πλέον τη δυνατότητα σε εξειδικευµένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) να αναλαµβάνουν προγράµµατα εµβολιασµού των µεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα.

Σε συνέχεια της ως άνω θεσµικής πρωτοβουλίας και σε µια προσπάθεια να θωρακιστεί περαιτέρω η δηµόσια υγεία εν µέσω της πανδηµίας, ο κ. Πλεύρης θεσµοθέτησε πρόσφατα τη δυνατότητα ώστε µετανάστες που διαβιούν στη χώρα χωρίς τα νοµιµοποιητικά έγγραφα παραµονής να λαµβάνουν προσωρινό Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), προκειµένου να εµβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού.

Με την ίδια υπουργική απόφαση δεν εκτελούνται πλέον µέτρα απέλασης εις βάρος των ως άνω κατηγοριών µεταναστών κατά το χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί για τη µετάβασή τους στα εµβολιαστικά κέντρα, προκειµένου να εµβολιαστούν κατά της COVID-19.