Διευκόλυνση για τις άδειες προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, τα παιδιά των οποίων νοσούν με κοροναϊό.

Το πλαίσιο που ψηφίστηκε εκτάκτως στις πρώτες φάσεις της πανδημίας κρίθηκε ότι είχε «κενά» και «ανταποκρινόταν στις τότε συνθήκες». Προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή των νέων αδειών ειδικού σκοπού, δεν θα ορίζεται ρητώς ο αριθμός των ημερών αδείας, αλλά θα συνδέονται με τα εκάστοτε ισχύοντα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπονται οι εξής δυνατότητες:
  • Παροχή τηλεργασίας.
  • Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας υπηρεσίας.
  • Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως.
  • Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Ποιοι και πόσες μέρες

Για την άδεια ειδικού σκοπού, χορηγείται σε γονείς τέκνων, βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν έως και την Γ’ Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Το χρονικό διάστημα καλύπτει έως πέντε εργάσιμες ημέρες, εκ των οποίων έως τρεις ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη λόγω τέκνου που νοσεί και έως δύο ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια.