Κακά Κορίτσια
Κακά Κορίτσια Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
pcr_test_dieukriniseis
Ελλάδα

Κοροναϊός: Ποιο είναι το καταλληλότερο τεστ για να βγούμε από την καραντίνα

Υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις

Νέες εξηγήσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τους ειδικούς σε σχέση με το πιο τεστ είναι το καταλληλότερο προκειμένου να βγούμε από την καραντίνα.

Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνει κάποιος rapid test και όχι PCR. Όπως αναφέρει, το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κοροναϊό από την καραντίνα καθώς το PCR test ενδέχεται να θετικοποιηθεί: «Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου, όταν θέλω πολύ νωρίς να διαγνώσω ότι έχω κολλήσει. Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας «κομματάκια» του ιού που δεν είναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το pcr να βγαίνει θετικό. Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω rapid όχι pcr».

Μικρός ο χρόνος επώασης της Όμικρον

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μετάλλαξη Όμικρον έχει μικρό χρόνο επώασης, με τα συμπτώματα να έρχονται ακόμη και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα.

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό θανάτων των τελευταίων ημερών, τόνισε ότι το 80-85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι, άρα όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από εκεί. «Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», πρόσθεσε.

«Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» ανέφερε στη συνέχεια ενώ σημείωσε πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.

Ακόμη, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι είναι ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.