ΧΙΟΝΙΑ
Ελλάδα

Κακοκαιρία Ελπίς: Χιονίζει και στην Αττική - Κλειστή η εθνική οδός στο ύψος Καλυφτάκη για τα φορτηγά

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα. Από το πρωί της Δευτέρας έχει αρχίσει να χιονίζει σε όλη την Αττική, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, η τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία των φορτηγών στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Διαλυνά.

Η «Ελπίδα» δείχνει τα δόντια της σε όλη τη χώρα με δριμύ ψύχος και χιονοκαταιγίδες οι οποίες θα ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτησε από τους πολίτες για τις επόμενες 48 ώρες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, τη Δευτέρα (24.01.2022) και την Τρίτη (25.01.2022) αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις.

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, κάνει λόγο για κακοκαιρία που «θα μείνει στην ιστορία».

Τη Δευτέρα, όπως είπε θα υπάρξει νέα υποτροπή του καιρού και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό που θα είναι εντυπωσιακό είναι οι τοπικές χιονοπτώσεις στα Δυτικά και τα Βόρεια που θα είναι ισχυρές σε πολλές περιπτώσεις. Χιονοκαταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Ειδικά για την Εύβοια, ο μετεωρολόγος μίλησε με δραματικό τόνο, λέγοντας πως «θα χτυπηθεί αλύπητα από τον χιονιά» και κάνοντας λόγο ακόμα και για μισό μέτρο χιόνι.

Στην Αττική ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο να πέσει έως το μεσημέρι της Τρίτης.

.


Καλλιάνος; Πιθανότητα χιονόστρωσης στην Αττική

Γλυφάδα: 60%

Πειραιάς: 70%

Σύνταγμα: 85%

Μαρούσι: 100%

Κηφισιά: 100%

Διόνυσος: 100%

Εθνική οδός – Μαλακάσα: 100%

Εθνική οδός – Μαρτίνο: 100%


Με αυτά τα δεδομένα η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική για τουλάχιστον δύο ημέρες, καθώς η Αττική αναμένεται να πληγεί βίαια από την κακοκαιρία, με το 112 να έχει ήδη προειδοποιήσει. Το ίδιο θα ισχύσει και σε άλλες περιοχές της χώρας,

Από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Σήμερα, Δευτέρα 24/1, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται, θα επηρεάσουν:

– Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

– Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

– Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αΣτην Αττική ο χιονιάς θα ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες και χιονοπτώσεις θα δουν οι κάτοικοι ακόμα και των νοτίων προαστίων. Ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού θα πέσει έως την Τρίτη το μεσημέρι.
Αιτία της επιδείνωσης του καιρού είναι:

Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς τη χώρα μας από την περιοχή της Δυτικής Ρωσίας θα εισέλθει στον Ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλη ανάπτυξης έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών θα επηρεάσουν:

Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, μιας και θα μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κακοκαιρία Ελπίδα.

Από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης, αλατιέρες ρίχνουν συνεχώς χιόνι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Μέχρι στιγμής εξακολουθούν να κινούνται φορτηγά και νταλίκες στην εθνική οδό.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το αν θα απαγορευθεί η κίνησή τους με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Στην Πεντέλη, τα εκχιονιστικά βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται ισχυρή χιονόπτωση.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Έχουν ενεργοποιηθεί οι αριθμοί: 1110 για εγκλωβισμένους και μεταφορές ανθρώπων που πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο, 1595 για βοήθεια σε αστέγους, και 197 είναι η γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας για την επαρχία.
Άρχισε να το «στρώνει» στην Εύβοια – Χιόνια στο λιμάνι της Κύμης

Σφοδρή χιονόπτωση «χτυπάει» αυτή τη στιγμή την Εύβοια.

Στο λιμάνι της Κύμης το χιόνι έχει ξεπεράσει τους πέντε πόντους.
Η κυκλοφορία των οχημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρειάζονται αλυσίδες για τη μετακίνηση των πολιτών, ακόμα και σε μικρές αποστάσεις.

Στο Μετόχι το χιόνι έχει φτάσει τους 30-40 πόντους, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλα τα ορεινά χωριά.

Σε ορισμένα ορεινά χωριά οι κάτοικοι αντιμετώπισαν εχθές προβλήματα ηλεκτροδότησης, ωστόσο τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν άμεσαναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα