Εντός της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται να αξιολογηθεί η λειτουργία των δέκα εµβολιαστικών γραµµών που έχουν αναπτυχθεί από τη ∆ευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης.

Αναφορά σχετικά µε την αξιολόγηση της λειτουργίας του ιδρύµατος, το οποίο έχει προγραµµατιστεί να µην εκτελεί για έξι εβδοµάδες τις γενικές εφηµερίες του, θα παραδώσει ο διοικητής της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, µε το πέρας ενός δεκαηµέρου λειτουργίας των δέκα εµβολιαστικών γραµµών.

Το θέµα της συντοµότερης επαναφοράς του Νοσοκοµείου Παίδων Πεντέλης στο πρόγραµµα της γενικής παιδιατρικής εφηµερίας του Λεκανοπεδίου άφησε, άλλωστε, ανοιχτό ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενηµέρωσης της Ολοµέλειας της Βουλής για το συγκεκριµένο ζήτηµα, ενώ τόσο το σωµατείο των εργαζοµένων στο ίδρυµα όσο και η Οµοσπονδία Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητούν την άµεση θέση του νοσοκοµείου στο σύστηµα της γενικής παιδιατρικής εφηµερίας της Αττικής, ταυτόχρονα µε τη λειτουργία των δέκα εµβολιαστικών γραµµών.

«Το θέµα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν», σηµειώνει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραµµατέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Στάθης Τσούκαλος, και µας εξηγεί µια πρόταση που θα µπορούσε να αποκλιµακώσει άµεσα την ένταση η οποία σοβεί σχετικά µε τη λειτουργία του νοσοκοµείου.

Ο κ. Τσούκαλος αναφέρει, λοιπόν, στα «Π» ότι «µπορούν κάλλιστα µερικές από τις νέες εµβολιαστικές γραµµές να λειτουργήσουν κανονικά στο Νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης, στον βαθµό κατά τον οποίο δεν θα δηµιουργείται θέµα εις βάρος της γενικής εφηµερίας του ιδρύµατος, και οι υπόλοιπες παιδιατρικές εµβολιαστικές γραµµές να ανοίξουν στο mega εµβολιαστικό κέντρο “Προµηθέας”.

∆εν εξυπηρετεί καµία λογική να εξαιρείται ένα µεγάλο παιδιατρικό νοσοκοµείο της Αττικής από τις γενικές εφηµερίες του». ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Είναι χαρακτηριστικό ότι το ∆.Σ. του σωµατείου εργαζοµένων στο Νοσοκοµείο Παίδων Πεντέλης τονίζει σε ανακοίνωσή του τη διαθεσιµότητα του προσωπικού του ιδρύµατος ως προς το να λειτουργούν ταυτόχρονα οι ανεπτυγµένες εµβολιαστικές γραµµές µε την κανονική παιδιατρική εφηµερία του Λεκανοπεδίου: «Στηρίζουµε ήδη και θα στηρίζουµε τον άµεσο και καθολικό εµβολιασµό παιδιών και ενηλίκων.

Ωστόσο, επιβάλλεται να γίνει µε σοβαρό σχεδιασµό, σε δοµές Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, µε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναµικό και υλικοτεχνικό εξοπλισµό και µε χρηστή διαχείριση αυτού. Απαιτούµε:

1. Την επαναφορά του νοσοκοµείου στο πρόγραµµα των εφηµεριών, όπως ίσχυε έως τις 7/1/2022, ήτοι: 24ωρη εφηµερία (8.00-8.00 εποµένης κάθε ∆ευτέρα, Πέµπτη και κάθε δεύτερη Κυριακή και από 8.00-14.30 Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή).

2. Στήριξη του εµβολιαστικού προγράµµατος µε άµεση πρόσληψη υγειονοµικού προσωπικού σε όλες τις δοµές υγείας».
Από τη δική της πλευρά, η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «εµφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, µία µόλις ηµέρα µετά την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για αναστολή της 24ωρης γενικής εφηµερίας του Παίδων Πεντέλης (16 και 17/1), η οποία ήδη έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα δύο άλλα νοσοκοµεία παίδων, που υποδέχονται τον όγκο των περιστατικών».

Αξίζει να σηµειωθεί -και έχει τη δική του σηµασία ασφαλώς- ότι στην επίσηµη ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Παίδων Πεντέλης συνεχίζει να αναγράφεται κανονικά ότι: «Το νοσοκοµείο εφηµερεύει: ∆ευτέρα και Πέµπτη όλο το 24ωρο, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή έως τις 14.30, κάθε δεύτερη Κυριακή». Για τη συντοµότερη επαναφορά του Νοσοκοµείου Παίδων Πεντέλης στη γενική παιδιατρική εφηµερία του Λεκανοπεδίου έκανε λόγο την Τετάρτη ο κ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1: «Είναι ένα νοσοκοµείο πάρα πολύ χρήσιµο, µε πολύ σηµαντικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο σεβόµαστε.

Ήδη έχουν γίνει 57 προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών και το επόµενο διάστηµα θα ακολουθήσουν άλλες 13 προσλήψεις, οι οποίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ενδεχοµένως να καταφέρουµε το νοσοκοµείο να επιστρέψει στην κανονικότητα και σε διάστηµα µικρότερο των έξι εβδοµάδων. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του εµβολιαστικού προγράµµατος στις ηλικίες 5-11 ετών».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 22/01/2022