Με νωπές τις μνήμες από την κακοκαιρία «Ελπίς» που σάρωσε τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική και με πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου να μην έχουν αποκαταστήσει ακόμη τα προβλήματα που άφησε πίσω της η επέλαση του χιονιά, ένα νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να εμφανιστεί από το βράδυ της Παρασκευής. 

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος ακραίων καιρικών φαινομένων είναι οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα ισχύσει έως το μεσημέρι της Κυριακής.

Αυστηρή προειδοποίηση Πέτσα σε δημάρχους και περιφερειάρχες

Με βασική επιδίωξη να μην επαναληφθούν οι αστοχίες και οι παραλήψεις που εντοπίστηκαν στη διαχείριση της «Ελπίδας» ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απέστειλε επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσηςενόψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο. 

Μέσω της επιστολής προειδοποιεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες: «οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίδα», είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν». (Δείτε εδώ την επιστολή)

Αρναούτογλου: Έρχονται χιόνια και ισχυρές καταιγίδες

Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου για σήμερα προβλέπει ότι θα είναι καλός ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Δεν θα λείψουν, ωστόσο, κάποια σύννεφα, τοπικά αυξημένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων, αλλά και στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ προειδοποίησε τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας για χιονοπτώσεις από σήμερα το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπικά και πρόσκαιρα, ακόμη και αρκετά πυκνές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν στους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στην Ήπειρο, αλλά κυρίως από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο.

Η Αττική θα έχει ήλιο... με δόντια και τοπικές συννεφιές, αλλά μέσα στην ημέρα θα επικρατήσει λιακάδα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι καλός από πλευράς φαινομένων, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 11 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αναμένεται νέα επιδείνωση από το Σάββατο 29/1.


Πού προβλέπονται χιόνια στην Αττική

Ειδικότερα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα πυκνές στην ορεινή-ημιορεινή ζώνη της Θεσσαλίας, μέχρι και τη μεριά του Πηλίου, στα ανατολικά ημιορεινά τμήματα της Λάρισας, αλλά και σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Βοιωτία και Αττική πάνω από τα 500-600 μέτρα υψόμετρο. Το ίδιο θα ισχύσει και σε περιοχές της κεντρικής/ανατολικής Πελοποννήσου.

Στη βόρεια πλευρά του Ιονίου,
στην Ήπειρο και τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και χωρίς φαινόμενα. Τις απογευματινές ώρες, Αττική, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησος θα έχουν κάποιες βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 500 μέτρα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες.

Προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι πολίτες σε Κρήτη, Κυκλάδες και κυρίως Δωδεκάνησα, καθώς αναμένονται δυνατές καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα από την έντασή τους.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα, Παρασκεύη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι το βράδυ έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -09 (μείον 9) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και την Ήπειρο, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και στο βόρειο Ιόνιο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 01) έως 11 βαθμούς Κελσίου.