«Παγόβουνο» οι δυσκολίες εκατοντάδων πολιτών, πέντε 24ωρα αφότου χτύπησε πρώτη φορά η κακοκαιρία Ελπίδα. Χωρίς ρεύμα και θέρμανση, ζουν σε αντίξοες συνθήκες, προσπαθώντας να αντέξουν κάθε ώρα, κάθε στιγμή, μέρα και νύχτα.

  Μόνη με την κόρη της σε ένα σκοτεινό και παγωμένο από την κακοκαιρία και τη συνεχιζόμενη για πέμπτη ημέρα διακοπή ηλεκτροδότησης, σπίτι. Η κυρία Ασπασία, κάτοικος Αμαρουσίου, όπως λέει στην κάμερα του Live News δεν αποχωρίζεται το παλτό και το σκουφί ούτε στον ύπνο της.

 «Από τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας (24.01.2022) κόπηκε το ρεύμα και έχουμε κοκαλώσει. Είμαστε με τα παλτά κάτω από τις κουβέρτες, κοιμόμαστε και τρέμουμε ολόκληροι, δεν έχουμε ούτε να φάμε».

 Με δυσκολία μπορεί να βγει έξω από το κατώφλι του σπιτιού της. Όσες προμήθειες είχε στο ψυγείο της έχουν χαλάσει και κάνει σήμα στους γείτονές της για λίγο φαΐ.

 «Πετάξαμε όλα τα πράγματα από το ψυγείο, δεν έχουμε να μαγειρέψουμε, δεν έχουμε τίποτα. Τους κάνω νόημα και μου φέρνουν ένα τοστ, έχουμε τέσσερις μέρες με ψωμί και τυρί».

  Κακοκαιρία και κακουχία διαρκείας

Λίγα μέτρα πιο κάτω, ο κύριος Κώστας 90 ετών, βγαίνει σήμερα πρώτη φορά από το σπίτι και έχει πιάσει το φτυάρι για να καθαρίσει το πεζοδρόμιο μπροστά από την αυλή του.

 «Πρώτη φορά βγήκα από την περασμένη Κυριακή (23.01.2022). Θα καθαρίσω την είσοδο από το σπίτι, την είσοδο από το γκαράζ. Τι να κάνω;», διερωτάται.

 Πρώτη απόπειρα να φτάσει στη δουλειά του και για έναν οδηγό λεωφορείου, με το αυτοκίνητο να σπινιάρει στον παγωμένο δρόμο.

 «Προσπαθώ να πάω στη δουλειά μου και δεν ξέρω αν θα μου το δώσουνε σε ρεπό ή αν θα το πληρωθώ κιόλας. Πήγε να μου φύγει το αυτοκίνητο. Από χθες (27.01.2022) σκάβουμε για να πάμε στη δουλειά».

 Στην οδό Πεντέλης, η κυρία Κωνσταντίνα προσπαθεί με το φτυάρι της να ανοίξει δρόμο στην είσοδο του μαγαζιού της για να μπορέσει να λειτουργήσει.

 «Προσπαθώ να το ανοίξω και απ’ ό,τι βλέπετε δεν είναι και εύκολο, δεν είναι καν προσβάσιμο και να έρθει πελάτης δε θα μπορέσει. Με φτυάρια δύο άνθρωποι προσπάθησαν και άνοιξαν το δρομάκι για να μπορέσουμε να βγούμε στον δρόμο».

 Οι εγκλωβισμένοι του χιονιά

Απίστευτη ταλαιπωρία για ζευγάρι ηλικιωμένων που πήρε το τρένο τη Δευτέρα (24.01.2022) το πρωί από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα και έφτασαν μετά από 22 ώρες!

 «Ξεκινήσαμε από Θεσσαλονίκη 12:15 το μεσημέρι της Δευτέρας και φτάσαμε στον σταθμό Λαρίσης με λεωφορεία πια από την Οινόη, γύρω στις 10:15 με 10:30 το πρωί της Τρίτης (25.01.2022). Μείναμε όλο το βράδυ στο τρένο».

 Όσο περνούσε η ώρα μέσα στο τρένο η κατάσταση επιδεινωνόταν, όμως μια όμορφη κίνηση από συνεπιβάτιδά τους, τους έδωσε δύναμη για τη συνέχεια.

 «Ο σύζυγος επειδή είναι με προβλήματα υγείας και μεγάλης ηλικίας έτρεμε και ένα κοριτσάκι έφυγε από τη θέση του που ήταν και ήρθε και έβγαλε το μπουφάν του και σκέπασε τον άντρα μου και όταν της είπα ‘κοριτσάκι μου θα αρρωστήσεις’, μου λέει ‘Εγώ το πολύ-πολύ να πάθω μία πνευμονία»’. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω αυτό το κορίτσι».

 Μισθώνουν γκρέιντερ στην Πεντέλη

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη μισθώνουν ιδίοις εξόδοις εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους γύρω από τα σπίτια τους.

 «Μετά από 4 μέρες αποκλεισμού, αποφασίσαμε να μαζευτούμε και να νοικιάσουμε ένα ιδιωτικό μηχάνημα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Τηλεφωνήσαμε σε δήμο, περιφέρεια, τα τηλεφωνώ ήταν κλειστά, δεν απαντούσε κανείς», καταγγέλλει ο Γιάννης Κοντός, κάτοικος Πεντέλης.