Τη μετάλλαξη Όμικρον 2 μελετούν οι επιστήμονες για να «χαρτογραφήσουν» και να «αποκωδικοποιήσουν» την εξάπλωσή της στην ελληνική επικράτεια. Το νέο υποστέλεχος του κοροναϊού «φρενάρει» την φθίνουσα πορεία της πανδημίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβαίνει και στη χώρα μας.

Η μετάλλαξη Όμικρον (ΒΑ.1) άρχισε τη ραγδαία εκθετική της πορεία στην Ελλάδα μετά τις 27 Δεκεμβρίου 2021, όταν έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 10.000 ημερήσιων κρουσμάτων. Η αύξηση κορυφώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022 οπότε καταγράφηκαν πάνω από 50.000 ημερήσιες λοιμώξεις.

Η ημερήσια διασπορά καταγράφει σχεδόν σταθερά 19.000 κρούσματα, στον εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Μεταδοτικότητα

Οι Έλληνες επιστήμονες παρατηρούν ότι το νέο στέλεχος Όμικρον 2 (ΒΑ.2) -το οποίο έχει κατά 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα– να επεκτείνει την κυριαρχία του απέναντι στο «αδελφάκι» του Όμικρον (ΒΑ.1), ανακόπτοντας την αποκλιμάκωση της πανδημίας από το προηγούμενο στέλεχος.

Βρετανοί επιστήμονες που μελέτησαν και συνέκριναν τη μεταδοτικότητα των δύο στελεχών της οικογένειας Όμικρον, διαπίστωσαν «εμφανές και σημαντικό πλεονέκτημα μεταδοτικότητας» στον ιό Όμικρον 2, έναντι της Όμικρον 1. Είναι συγκεκριμένα, όπως κατέληξαν, κατά 50% πιο μεταδοτικός.

Οι σκληροί δείκτες

Αν και η εξασθενημένη νοσογόνος επίπτωση των μεταλλάξεων Όμικρον δεν θα έπρεπε να επηρεάσει αρνητικά τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να «μεταφραστεί» σταδιακά σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς θα μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και αν οι περισσότεροι δεν αρρωσταίνουν βαριά.