Τις τελευταίες ηµέρες του στις Φυλακές της Τρίπολης, µέχρι νεωτέρας, διανύει ο προφυλακισµένος ηθοποιός και σκηνοθέτης ∆ηµήτρης Λιγνάδης, καθώς σε λίγα 24ωρα πρόκειται να µεταφερθεί στην Αθήνα.

Ο λόγος είναι πως στις 11 Φεβρουαρίου αρχίζει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού ∆ικαστηρίου της Αθήνας η δίκη του για τέσσερις βιασµούς, τριών ανήλικων αγοριών και ενός νεαρού άνδρα.

Η υπόθεση του ∆. Λιγνάδη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία τον Φεβρουάριο του 2021. Η µία καταγγελία ακολούθησε την άλλη και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλµα σύλληψης. Μετά την απολογία του, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης προφυλακίστηκε. Από τότε κρατείται στις Φυλακές της Τρίπολης και αναµένει την έναρξη της ακροαµατικής διαδικασίας.

Ο ∆ηµήτρης Λιγνάδης παραπέµφθηκε στο εδώλιο µε βούλευµα του Συµβουλίου Πληµµελειοδικών της Αθήνας, το οποίο υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση της Συµέλας Σαπίδου. Η εισαγγελέας είχε απορρίψει όλους τους ισχυρισµούς του ηθοποιού, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες εξαρχής και κάνει λόγο για σκευωρία που εξυφάνθηκε σε βάρος του.

Αντίθετα, τα µέχρι σήµερα πορίσµατα των δικαστικών Αρχών κάνουν λόγο για «ένα άτοµο επικίνδυνο, µε πάθη και εµµονές, εµφορούµενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήµατα». 


ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η πρώτη κατηγορία σε βάρος του ηθοποιού και σκηνοθέτη αφορά έναν 26χρονο σήµερα άνδρα, αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος κατήγγειλε τον βιασµό του από τον ∆ηµήτρη Λιγνάδη το 2010, όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών. Θύµα και θύτης φέρεται να ανέπτυξαν φιλική σχέση λόγω της επιθυµίας του νεαρού τότε αγοριού να γίνει ηθοποιός. Σύµφωνα µε την καταγγελία, ο βιασµός έλαβε χώρα στα τέλη Αυγούστου του 2010, στο σπίτι του ηθοποιού.

Ο ∆ηµήτρης Λιγνάδης ρώτησε τον ανήλικο εάν είχε ποτέ ολοκληρωµένη σχέση µε το αντίθετο φύλο και, όταν εκείνος του απάντησε αρνητικά, άρχισε, σύµφωνα µε την καταγγελία, να τον χαϊδεύει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πάνω από το παντελόνι, λέγοντάς του να ηρεµήσει και ότι αυτό είναι κάτι που συµβαίνει µεταξύ ηθοποιών, αλλά και επιβάλλεται, γιατί πρέπει να έχουν ανοιχτό µυαλό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κάθε ρόλου τους.

Ο καταγγελλόµενος βιασµός έλαβε χώρα σε δεύτερη συνάντηση που είχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης µε τον ανήλικο, στον οποίο φέρεται να πρόσφερε αλκοόλ και τσιγάρο µε ινδική κάνναβη. Εκµεταλλευόµενος την ανικανότητά του να αντισταθεί, τον εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις. Αµέσως µετά, ο ανήλικος έχασε τις αισθήσεις του. Όταν ξύπνησε την επόµενη µέρα, βρήκε το παντελόνι και το εσώρουχό του πεταµένα δίπλα του στη βεράντα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά έναν 24χρονο σήµερα άνδρα, αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος το 2014 γνώρισε τον ∆ηµήτρη Λιγνάδη µέσω ενός συµµαθητή του.

Σύµφωνα µε όσα κατέθεσε το θύµα, σε ταξίδι τους στην Επίδαυρο ο σκηνοθέτης τον βίασε στο δωµάτιο του ξενοδοχείου όπου διέµεναν, µε τον σκηνοθέτη να το αρνείται κατηγορηµατικά και να υποστηρίζει πως εκείνην την περίοδο βρισκόταν στη Ιθάκη.

Η τρίτη καταγγελία σε βάρος του ∆ηµήτρη Λιγνάδη προέρχεται από νεαρό Ελληνα, ο οποίος καταγγέλλει βιασµό στο σπίτι του σκηνοθέτη το 2018, µε τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει καν τον παθόντα.

Αυτό που βάρυνε, ωστόσο, στην κρίση των δικαστικών Αρχών είναι πως το θύµα δίνει περιγραφές µε µεγάλη λεπτοµέρεια στη διαρρύθµιση του διαµερίσµατος του ∆ηµήτρη Λιγνάδη και αναφέρεται στο ότι ο κατηγορούµενος είχε στην πλάτη δύο ουλές, που πράγµατι υπάρχουν και οφείλονται σε επίθεση που δέχτηκε στο παρελθόν.

Η τελευταία πράξη βιασµού την οποία καλείται να αντιµετωπίσει ο ∆ηµήτρης Λιγνάδης προέκυψε από την κατάθεση στη 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον ∆ηµήτρη Λιγνάδη για βιασµό πριν από 7 χρόνια, όταν ήταν σε ηλικία 17 ετών. Στην κατάθεσή του, ο 24χρονος σήµερα µάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά µήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 29/01/2022