Για «αυτοκρατορίες του παρελθόντος που προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ενεργειακά τους όνειρα παραβιάζουν απροκάλυπτα κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου» κατηγόρησε με έμμεσο πλην όμως απολύτως σαφή τρόπο την Τουρκία ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς αναγιγνώσκοντας την πρώτη του Ημερήσια Διαταγή στο πλαίσιο της σημερινής τελετής παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων από τον προκάτοχό του Πτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων στην ιστορική Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόϊ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε ενώπιον του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως εκπροσώπου της κυβερνήσεως, του ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου ΛΣ Θεόδωρου Κλιάρη και Πυροσβεστικού Σώματος, του πρώην ΥΦΕΘΑ και Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού ε.α.Αλκιβιάδη Στεφανή, του πρώην ΥΦΕΘΑ και Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΑ Πτεράρχου (Ι) Δημήτριου Αποστολάκη, βουλευτών και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, Επιτίμων Αρχηγών, και άλλων επισήμων.



Στην Ημερήσια Διαταγή του ο Πτέραρχος Μπλιούμης, εμφανώς συγκινημένος, αφού ανέφερε ότι αποχωρεί μετά από 43 σχεδόν χρόνια από τον ίδιο ακριβώς χώρο που ξεκίνησε, σημείωσε ότι «πριν από τρία χρόνια, όταν ανέλαβε την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, απέδωσα την εξαιρετική τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου σε όλα το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, όλων των ειδικοτήτων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία» γιατί, όπως, συμπλήρωσε, «πίστευα και πιστεύω ότι η τιμή ανήκει σε αυτούς».

Τελείως επιγραμματικώς ο Πτέραρχος Μπλιούμης σημείωσε ως τα σημαντικότερα γεγονότα της τριετούς θητείας του ως Αρχηγού τα εξής:

  • Είμαστε συνεχώς μπροστά από τα γεγονότα με πρόβλεψη και πνεύμα ομάδας και συνεργασίας.
  • Κανένα θέμα, μικρό ή μεγάλο, δεν έμεινε πίσω.
  • Κοινωνική προσφορά στους τομείς αεροπυροσβέσεως, αεροδιακομιδών και ερεύνης διασώσεως, «ένας τομέας που έχει εθνικές προεκτάσεις», όπως τόνισε.
  • Αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Προώθηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων και «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (FOS), «που ταλάνιζαν την Π.Α. για περισσότερα από 10 χρόνια.
  • Ένταξη στο οπλοστάσιο της Π.Α. των μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale F3R μέσα σε μόλις ένα χρόνο από τότε που υπογράφτηκαν οι συμβάσεις.
  • Η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 σε F-16V.
  • Δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Καλαμάτας.
  • Αγορά «έξυπνων όπλων», για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Π.Α.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις και εντάσεις με αποφασιστικότητα, εγρήγορση, συνεχείς ασκήσεις και συνεργασίες με τους συμμάχους μας, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και καθημερινές απογειώσεις των αεροσκαφών επιφυλακής υπερασπιζόμενοι την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».



Τα μαχητικά Rafale, η αναβάθμιση των F-16 Viper και κυρίως το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα τόνισε εμφαντικώς ότι «οικοδομούν μια νέα πραγματικότητα για την Πολεμική Αεροπορία» και ότι «ανοίγουν μία πύλη στο μέλλον της».

Τέλος, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Νίκου Παναγιωτόπουλου την πολιτική ηγεσία για τη βοήθειά του «για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας κατανοώντας πλήρως τη σημασία της αεροπορικής ισχύος στις επιχειρήσεις και στην αποτροπή» αλλά και τους αρχηγούς των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας «για την άψογη συνεργασία» που είχαν.

Από την πλευρά του, ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς τόνισε ότι αναλαμβάνει «με συγκίνηση και περηφάνια την ηγεσία τη Πολεμικής Αεροπορίας» και πρόσθεσε: «Ζούμε σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα και ασταθή παγκοσμίως, σε μια περιοχή που φλέγεται από εμφύλιους… Συντελείται η μεγαλύτερη βίαιη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της ανθρωπότητας με τεράστιες ανακατάξεις, επαπειλούμενες αλλαγές συνόρων, κράτη που καταρρέουν, αλλά και αυτοκρατορίες του παρελθόντος που προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ενεργειακά τους όνειρα παραβιάζουν απροκάλυπτα κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου».



«Η πατρίδα μας παρουσιάζεται διεθνώς ως όαση σταθερότητας, ειρήνης και νομιμότητας. Ως αξιόπιστος σύμμαχος και επικοδομητικός συνεργάτης, εγκρατής αλλά συνάμα αποφασιστική και αποφασισμένη, έτοιμη και ικανή να αποτρέψει κάθε επιβουλή από οπουδήποτε και αν προέρχεται» τόνισε ο νέος Αρχηγός, προσθέτοντας ότι η Π.Α. «με την έλευση των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, μπαίνει σε μια νέα εποχή όπου οι διακλαδικές και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις θα αποτελούν μονόδρομο»