Influencers. Μία λέξη, πολλές ερμηνείες. Είναι όσοι έχουν χιλιάδες ακoλούθους, υιοθετούν αψεγάδιαστη εμφάνιση και προωθούν προϊόντα έναντι υψηλής αμοιβής; Εκείνοι που αναζητούν ευκαιρίες για καριέρα στον χώρο του θεάματος ή εκείνοι που χειραγωγούν τον κάθε «αναγνώστη» εκφράζοντας απόψεις, με αποτέλεσμα να είναι πρότυπα της καθημερινότητας ειδικά για τους νέους;

Σίγουρα συμβαίνουν όλα τα παραπάνω. Εχουν χιλιάδες -κάποιες φορές και εκατομμύρια- followers. Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι Kardashians, οι οποίες με την επιρροή τους έχουν δημιουργήσει μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων δολαρίων, με κοριτσάκια να υιοθετούν τις συνήθειές τους, το στυλ τους, ακόμα και την εμφάνισή τους.

Τις τελευταίες ημέρες οι απόψεις των influencers πυροδοτούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των followers, με αφορμή την υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, με τα νέα για την εποχή hashtag #cancel, #cancel_kopsialis, #cancel_Touni να φιγουράρουν στο Twitter.

Τι γίνεται, όμως, όταν, αντί να λιγοστεύουν οι ακόλουθοι, αυξάνονται; Γιατί μπορεί σε μια στιγμή οργής να κατακρίνουν το εκάστοτε «είδωλό» τους, όμως όταν αντιληφθούν έναν διαγωνισμό μεγάλης αξίας, θα ξεχάσουν τις όποιες αντιρρήσεις είχαν με τυχόν εκφράσεις τους και θα σπεύσουν ξανά να τους αποθεώσουν;

Ανά τον κόσμο μπορεί κάποιος να γίνει influencer όχι επειδή είναι αρκετά δημοφιλής, αλλά επειδή μπορεί να γίνει και κυνικός ή πολύ προκλητικός. Στην Ελλάδα οι influencers είναι λίγοι... Μικρή η αγορά, βλέπετε, και μικρά τα ποσά. Ωστόσο, μπορούν και κατευθύνουν και να επηρεάσουν χιλιάδες κόσμου...

Η Ιωάννα Τούνη έγινε διάσημη μέσα από το «My style rocks» για το προσωπικό της στυλ, αλλά και την ξεχωριστή συμπεριφορά της. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να είναι επιδραστική στο κοινό της, που την αγκάλιασε και της «έδωσε» χώρο από την καθημερινότητά του.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο λόγω της μήνυσης που κατέθεσε κατά του πρώην συντρόφου της για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση με το revenge porn. Να θυμίσουμε ότι η γνωστή influencer έχει κατονομάσει τον πρώην σύντροφό της ως τον άνθρωπο που διακίνησε το παράνομο υλικό στο Διαδίκτυο. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα και έχει προχωρήσει και αυτός σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η σέξι influencer έκανε μια ανάρτηση στο Instagram και πήρε θέση για το cyber bullying, γράφοντας, μεταξύ άλλων: «Το διαδικτυακό bullying είναι η μάστιγα του σήμερα και μπορεί να σε διαλύσει ψυχολογικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και με κάθε άλλο τρόπο. Εχω υπάρξει κι εγώ -και συνεχίζω να είμαι δυστυχώς- θύμα του cyber bullying και γνωρίζω απόλυτα αυτό το συναίσθημα. Εύχομαι σε όλους να μη βρεθούν ποτέ σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση».

Στο στόχαστρο

Δεν έχουν περάσει παρά δύο μήνες μόνο από τότε που και πάλι η Ιωάννα Τούνη είχε βρεθεί στο στόχαστρο των media. Επειτα από τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή της κατά αεροπορικής εταιρείας, επειδή τη χρέωσε 40 ευρώ για υπέρβαρο στις αποσκευές της, αναγκάστηκε να απολογηθεί δημοσίως, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε και το καλοκαίρι, όταν βρέθηκε για διακοπές στους Παξούς και μέσα από τα social media εξέφρασε ανοιχτά την έκπληξη και τον προβληματισμό της επειδή μέσα στο καταμεσήμερο τα εστιατόρια του νησιού ήταν κλειστά, μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Ομως, όπως προαναφέραμε, όλα γρήγορα ξεχνιούνται, αφού η Ιωάννα Τούνη συνεχίζει να λατρεύεται από τους ακόλουθούς της και να προκαλεί το... αδιαχώρητο στο προφίλ της κάθε φορά που ξεκινά ένα live story!

Απάντησε

Ο 29χρονος Αλέξανδρος Κοψιάλης είναι ο πιο δημοφιλής influencer και ΥouΤuber στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχει μπει στο στόχαστρο των χρηστών των social media. Αφορμή στάθηκε ο τρόπος που διαχειρίστηκε την είδηση της καταγγελίας βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, με το hashtag cancel_kopsialis να εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στα trends του Twitter και τα αρνητικά σχόλια να πέφτουν βροχή, ενώ και 100.000 ακόλουθοί του αποχώρησαν.

Παράλληλα, χρήστες του Τwitter «ανακάλυψαν» πως ο Κοψιάλης είχε κάνει like σε ομοφοβικά σχόλια εναντίον του Ηλία Γκιώνη, του ακτιβιστή που έχει την εμπιστοσύνη θυμάτων σεξουαλικής βίας και, μέσω του προφίλ του στα social media, έφερε στην επιφάνεια τόσο την υπόθεση με το revenge porn του Στάθη Παναγιωτόπουλου όσο και την υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα.

Τη δυσαρέσκειά του έδειξε ο σπουδαίος αθλητής του ΝΒΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο, που τερμάτισε τη συνεργασία του με τον Αλέξανδρο Κοψιάλη, με ανακοίνωσή του πως το σπίτι των 100.000 ευρώ με θέα την Ακρόπολη θα δοθεί από την οικογένεια Αντετοκούνμπο και μόνο.

Ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη έδωσε μια οργισμένη απάντηση σε όσους τον κατηγόρησαν και τον έκαναν unfollow για την υπόθεση, επειδή υπερασπίστηκε ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση καταγγελίας βιασμού της 24χρονης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Είδα κομμάτια από το παρελθόν μου που το σ’ αγαπώ πήγαινε καραμέλα. Να χοροπηδάνε πάνω στο πτώμα μου και στη δυστυχία της οικογένειάς μου, ανεβάζοντας stories γεμάτα νόημα στο Ιnstagram. Φωτογραφίζοντας τον κακοποιό (δηλαδή εμένα), είτε μιλώντας στην κάμερα είτε βάζοντας φθηνά quotes, πατώντας στην Google τη λέξη κάρμα. Χάρηκαν με το επικείμενο τέλος μου, χαίρομαι που η μοίρα μου και οι επιλογές μου σας πέταξαν στο παρελθόν. Και χαίρομαι επίσης που ποτέ μου δεν ευχαριστήθηκα με τη δυστυχία σας, σε αντίθεση με εσάς», ανέφερε στο story του ο Αλέξανδρος Κοψιάλης.

Συγγνώμη

Την οργή του Τwitter προκάλεσε βίντεο που αναρτήθηκε τον Οκτώβριο στα social media, όπου φαίνεται ο γνωστός χορογράφος Τάσος Ξιαρχό να κοροϊδεύει μια νεαρή γυναίκα για την εμφάνισή της, και συγκεκριμένα για τα κιλά της. Ειδικότερα, ο Τάσος Ξιαρχό ανέβασε story στο Ιnstagram σε μορφή βίντεο από βραδινή του έξοδο, στο οποίο κοροϊδεύει την κοπέλα που κάθεται ακριβώς δίπλα του για τα κιλά της, για το ρούχο που φοράει, και µάλιστα δείχνει και το πρόσωπό της στους χιλιάδες followers του! «Ευχαριστώ για το σχόλιο ότι είµαι χοντρή και δεν θα έπρεπε να φοράω ρίγες.

Την επόµενη φορά να µε κάνεις και ταγκ, να µην είσαι µόνο εσύ ο σχολιαστής. Σε συγχωρώ, γιατί ήσουν µεθυσµένος µαζί µε την άλλη κοπέλα και, προφανώς, δεν έχεις όριο», έγραψε η κοπέλα στον Τάσο Ξιαρχό, ανάρτηση που έγινε viral στα social media. Μετά την έντονη κατακραυγή από την κοινή γνώµη, ο γνωστός χορογράφος εξαφανίστηκε, ενώ λίγες ηµέρες αργότερα, µέσω βίντεο, απειλούσε να αυτοκτονήσει.

Την ώρα που οι πληροφορίες τον ήθελαν να έχει καταναλώσει ποσότητα χαπιών και τις Αρχές να τον αναζητούν, εκείνος εµφανίστηκε στο TikTok µε ένα βίντεο µέσω του οποίου εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του. Πάντως, η περιπέτειά του είχε αίσιο τέλος, αφού λίγες ώρες µετά ο χορογράφος θέλησε µέσω του Instagram να πει τη δική του συγγνώµη για το βίντεο και τα σχόλια που έκανε.

Τέλος, έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι τελευταίες αναρτήσεις της Super Κικής στο ∆ιαδίκτυο αναφορικά µε τους influencers, αλλά και µε πρόσωπα που απασχολούν αρνητικά την επικαιρότητα. H ίδια αργότερα επιτέθηκε στον Ηλία Γκιώνη και όσους τον υποστηρίζουν, ενώ έκανε και το εξής σχόλιο: «Αµα ζηλεύεις που βρήκα τρόπο και µε ακολούθησαν 10, 20, 30, 150 χιλιάδες κόσµος και για κάποιο λόγο βγάζω και λεφτά, άµα δεν το αντέχεις, τράβα ψόφα, ρε µ..., τράβα ψόφα, αν είναι να τη βγάζεις την κωλοχολή σου».

Οι τοποθετήσεις της αυτές έχουν προκαλέσει τεράστιο κύµα αντιδράσεων εναντίον της από πλήθος χρηστών των social media, κυρίως αρνητικών στο πρόσωπό της.


Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 29 Ιανουαρίου 2022