Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, έλαβε χώρα η τελετή Ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Σεβασμιωτάτου κ. Ευγενίου.

Το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ο Νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του ανάφερε: «Αγαπητά μου παιδιά, αδελφοί καστρινοί και φιλοκαστρινοί. Έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε.»

Στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε όλους για τη τιμή που του επιφύλαξαν, αναφέροντας «Αγαπητέ μου κ. δήμαρχε σας ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη για την θερμή υποδοχή καθώς και για τους λόγους σας που διαπνέονται για την αγάπη σας στην Εκκλησία και για την αποστολή της, σας ευχαριστώ και για το πολύτιμο δώρο σας.
Από όσα είπατε τόσο όμορφα φανερώνεται έκδηλα η αρχοντιά και το μεγαλείο αυτού του τόπου. Πιστέψτε με μόνο για την Εκκλησία και την Αγία της παράδοση, δέχτηκα να γίνονται αυτά εδώ. Θα ήθελα να έρθω απλά και σιγανά χωρίς επισημότητες, αλλά αλλιώς σκευλεύουν τα θέσμια και πρέπει να υπακούσω.
Με βαθιά συγκίνηση επανέρχομαι σήμερα στο Ηράκλειο. Σκύβω και προσκυνώ το μυροβόλο χώμα αυτής της πολιτείας, που πριν ακριβώς έναν αιώνα, δέχτηκε την προσφυγική μου οικογένεια.
Προσκυνώ το χώμα αυτής της πολιτείας που πριν από μισό και πλέον αιώνα υποδέχτηκε την γέννησή μου.

Επιστρέφοντας στο Μεγάλο Κάστρο της Καρδιάς μου, και στον Άγιο Μηνά, αντικρίζω τα πρόσωπά σας, γιατί βλέπω στα βλέμματά σας την αγάπη, την ελπίδα πιστοί στην εκκλησία που μας αναγεννά καθημερινά.

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας αγκαλιάσω έναν έναν και να σας πω πόσο σας ευχαριστώ. Γνωρίζω από παλιά την ευλάβεια και την φιλοτιμία σας. Είμαι βέβαιος ότι το χέρι του θεού οδήγησε τα βήματά μου εδώ, για να γίνω ο δικός σας άνθρωπος.

Αγαπητά μου παιδιά αδελφοί καστρινοί και φιλοκαστρινοί έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε.

Ζητώ την συνδρομή των προσευχών σας, με πρώτη αυτή την του προκατόχου μου κ.κ. Ειρηναίου.

Σας ασπάζομαι όλους με αγάπη πατρική και εύχομαι ο Θεός να ευλογεί την αγία συμπόρευσή μας, στην πλατεία στράτα της κοινής μας ζωής η απαρχή της οποίας μόλις έγινε.
Να εύχεστε κι εσείς από καρδιάς!»

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπούν, δύο Κρήτες στην καταγωγή, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος κ. Θεόδωρος.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε μετά την λήξη του ενθρονιστήριου λόγου για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, «Σήμερα είναι μία ηλιόλουστη, χαρμόσυνη ημέρα για το νησί μας, καθώς η Μεγαλόνησος υποδέχεται το νέο της ποιμενάρχη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένας άξιος συνεχιστής της μακραίωνης, της βαριάς παράδοσης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Είμαι σίγουρος ότι θα κομίσει αυτό το πνεύμα ανανέωσης που πάντα χρειάζεται η Εκκλησία, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών που αλλάζουν. Θα κομίσει πνεύμα ενότητας αλλά και αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος ότι θα στρέψει το βλέμμα του σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Προσωπικά του εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη. Η πολιτεία, στα πλαίσια των διακριτών συνταγματικών ρόλων, θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Εκκλησίας. Εξάλλου, όπως είπε και ο ίδιος, τον ίδιο λαό υπηρετούμε από διαφορετικές αφετηρίες.

Και εύχομαι πάντα για την Κρήτη μας οι καμπάνες να ηχούν τόσο χαρμόσυνα όσο ήχησαν σήμερα.

Εις έτη πολλά Δέσποτα».

Δείτες τις εικόνες

Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__1_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__2_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__3_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__4_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__5_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__6_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__7_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__8_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__9_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__10_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__11_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__12_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__13_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__14_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__15_
Αρχιεπισκοπος_Κρητης__Ευγενιος_-_Ενθρονιση__16_