Τη δημιουργία μπισκότων από σκουλήκια και τροφίμων από άλλα έντομα και σαλιγκάρια μελετά η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομάδα μελετά την πρωτεΐνη εντόμων και σαλιγκαριών και τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων.

Μία μαγιονέζα χωρίς αυγά αλλά με πρωτεΐνη από έντομα και μπισκότα ή ψωμί από αλευροσκώληκες είναι μέσα στα πλάνα της μελέτης. Τα προϊόντα μπορεί να μην ακούγονται γευστικά, αλλά δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων.

Οι επιστήμονες αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν κρύψει ότι τα έντομα μπορεί να αποτελέσουν τη λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα κατοικούν στη Γη περίπου 10 δισ. άνθρωποι και οι ανάγκες για σίτιση θα είναι τεράστιες.

Η κατανάλωση σε κρέας και ψάρια ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και τα αποθέματα μειώνονται. Έτσι και η Ε.Ε. έχει ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει επιστημονικές έρευνες που θα μελετούν την ένταξη των βρώσιμων εντόμων στην ανθρώπινη διατροφή.

Η ομάδα του ΑΠΘ αποφάσισε να ξεκινήσει την έρευνα για τα έντομα στη διατροφή μετά από τη συμμετοχή της σε συνέδριο στις ΗΠΑ το 2015. Εκεί παρουσιάστηκαν από αρκετούς εκθέτες προϊόντα με πρώτη ύλη τα έντομα.

Το έργο HelEntoFood δημιουργήθηκε από τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Άνθια Ματσακίδου, με χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης Ερευνητικών Εργων ΕΛΙΔΕΚ για την Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών. Στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων θα μελετηθούν για πρώτη φορά τα εδώδιμα έντομα και τα σαλιγκάρια.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 11 Φεβρουαρίου 2022